Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

M i Malmö vill ta makten med stöd av SD

Malmös moderatledare Torbjörn Tegnhammar riktar ett budskap till stadens Sverigedemokrater: Ge ert aktiva stöd till att allianspartierna tar makten utan att själva få inflytande. Men Liberalerna tar avstånd från utspelet.

Torbjörn Tegnhammar blev ledare för Malmös moderater efter valet 2014 då partiet för sjätte gången i rad misslyckades med att få väljarstöd för ett maktskifte.
Nu formulerar han sina tankar om hur Moderaterna med stöd av Sverigedemokraterna ska kunna bryta Socialdemokraternas långa maktinnehav vid nästa val 2018.
Idag styr Socialdemokraterna Malmö ihop med Miljöpartiet i minoritet. Mandatfördelningen i fullmäktige är fördelaktig för det rödgröna styret – det krävs att oppositionspartierna till både höger och vänster går ihop för att vinna omröstningar. Av de fyra allianspartierna har bara Moderaterna och Liberalerna mandat.
Mot bakgrund av tidigare valresultat och opinionsundersökningar bedömer Torbjörn Tegnhammar att varken Allianspartierna eller en socialdemokratiskt ledd koalition får majoritet i nästa val. Han ser framför sig att Sverigedemokraterna får en nyckelroll. I ett sådant läge kommer han att försöka ta makten, även om allianspartierna samlar ett mindre stöd än ett socialdemokratiskt lett block.
– I stark kontrast mot Decemberöverenskommelsen kommer vi inte i något läge att avstå från att bedriva vår politik. Om det är på det viset att inget block får majoritet finns det ingen självklarhet i vilket som ska styra. Det block som får igenom sin politik ska styra, säger han.
Torbjörn Tegnhammar, ledare för Moderaterna i MalmöBild: Peter Frennesson
Detta skulle kräva att Sverigedemokraterna i fullmäktige först röstar ja till att Moderaterna tar över posten som kommunstyrelseordförande och sedan aktivt stöder politiken.
– Jag tycker mig höra att Sverigedemokraterna är kritiska mot det politiska styret i Malmö och att de är angelägna om ett maktskifte, säger Torbjörn Tegnhammar.
Men på frågorna om han är beredd att ge Sverigedemokraterna något inflytande eller förtroendeposter svarar han nej.
– Det styre som Moderaterna kommer att bilda är ett alliansstyre. Där kommer inte Sverigedemokraterna att ingå. Vi för inga samtal med Sverigedemokraterna, säger han.
Men Liberalernas gruppledare Fredrik Sjögren klargör att hans parti inte tänker ingå i ett styre som är beroende av Sverigedemokraternas stöd.
– Torbjörn Tegnhammar talar för Moderaterna, inte för Alliansen i Malmö. Vi säger det vi har sagt hela tiden – de samarbetande partier som samlar flest mandat är de som ska få möjlighet att styra, säger han.
När Torbjörn Tegnhammar får frågan om hur han ser på Sverigedemokraterna ger han ett långt svar om att partiet har olika framtoning i olika kommuner och på riksplanet. Men han säger också:
– Det är ett rasistiskt parti, huvudsakligen för att det har sin grund i en nynazistisk rörelse. Det är värt att påpeka att det parti som den nuvarande partiledningen gick med i var ett öppet rasistiskt parti.
Ser du något problem med att ta makten med aktivt stöd av ett parti som du uppfattar som rasistiskt?
– Jag ser det inte alls på det sättet. Vi kommer aldrig att trycka på avståknappen när vi har möjlighet att vinna, säger han.
Magnus Olsson är kommunalråd för Sverigedemokraterna i Malmö.
– Det Torbjörn Tegnhammar säger är egentligen inte nytt. Han vill ta makten med stöd av oss men är inte beredd att samarbeta med oss. Men vill man ha vårt stöd får man självklart förhandla med oss och vara tydlig med att man vill samarbeta med oss. Vi kommer inte per automatik att rösta på honom, säger han.
Uppfattar du att Moderaterna i Malmö ligger nära er?
– De är positiva till mångkultur och mångfald vilket vi inte är. Vi är överens i vissa frågor, exempelvis när det gäller hårdare kontroll av försörjningsstöd och en förändrad kommunal arbetsmarknadspolitik och trafikpolitik. Men det är svårt att tolka Moderaterna just nu. Tidigare har det varit kalla handen. Nu säger man plötsligt att man kan tänka sig att styra med vårt stöd, säger Magnus Olsson.
Enligt Torbjörn Tegnhammar blir det upp till Sverigedemokraterna att välja väg om inget block får majoritet.
– En röst på ett alliansstyre är en röst på ett maktskifte. Om inte Sverigedemokraterna eftersträvar en förändring och ett maktskifte så är det en intressant signal till Malmöborna, säger han.
Gå till toppen