Världen

Två lämnar Yle efter förtroendekris

Två journalister lämnar det finska public service-bolaget Yle efter vad som beskrivs som en förtroendekris inom företaget. Yle har anklagats för att minska sin rapportering kring ett företag efter att ha blivit kontaktade av statsministern.

Förtroendekris inom Yle. Arkivbild.Bild: Jyrki Valkama/YLE/TT/ Handout
Både nyhetschef Jussi Eronen och reportern Salla Vuorikoski säger upp sig med motiveringen att de inte delar åsikt med Yles ledning. Eronen skriver på Facebook att han lämnar företaget för att hans yttrandefrihet har begränsats och att hans team uppmanats att minska på rapportering om missförhållanden.
Yles nyhetsredaktion hade i november rapporterat om företaget Katera Steel, som ägs av släktingar till statsminister Juha Sipilä (C). Sipilä kontaktade både chefredaktören och en reporter och anklagades efter det för att ha försökt tysta rapporteringen – något han nekade till.
Tidningen Suomen Kuvalethi rapporterade att Yle, efter att ha blivit kontaktade av Sipilä, lät bli att följa upp avslöjandet om att Katera Steel fått en stor order av det statliga gruvbolaget Terrafame, som nyligen fått ett statligt anslag för att överleva. Men även chefredaktör Atte Jääskeläinen förnekade att de skulle ha tystats av Sipilä.
Yles kommunikationschef Reija Hyvärinen säger att bolaget inte kan kommentera på enskilda medarbetares beslut att säga upp sig.
Gå till toppen