Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gränspolisen kritisk mot ”fejkade adresser” från Malmö stad i jakten på papperslösa

Gränspolisen anklagar Malmö stad för bristande kontroll över bidrag till gömda barnfamiljer. Flera eftersökta adresser har stått tomma. Malmös socialchefer tillbakavisar kritiken.

Gränspolisen har, som Sydsvenskan tidigare avslöjat, trappat upp jakten på papperslösa genom att använda en ny kontroversiell metod: Att med stöd av utlänningslagen begära ut adressuppgifter till gömda familjer från Malmö stads socialregister.
Sedan hösten 2013 har papperslösa barn i Malmö rätt till fullt försörjningsstöd, vuxna har rätt till nödhjälp. Namn och kontaktuppgifter skrivs in i socialregistret.
Hittills har polisen skickat runt 400 namn till Malmö stad, som i sin tur fått träff på tretton gömda barnfamiljer från Balkan. Fyra av familjerna –totalt sju vuxna och åtta barn – har redan utvisats med hjälp av uppgifterna.
En av familjerna som fått hjälp av socialtjänsten i Malmö, gömmer sig nu i en stuga i skogen.Bild: Hussein El-alawi
De övriga familjerna har inte funnits på de adresser som lämnats ut. Leif Fransson, operativ chef för gränspolisen region Syd, ser två möjliga förklaringar.
– Det kan finnas socialsekreterare som varnat familjerna. Men vi har också varit på adresser där de eftersökta personerna troligen inte bott alls under 2016, säger han.
Leif Fransson har lyft frågan med Malmös stadsområden men tycker att han fått "svävande svar".
– När vi ställt frågor om dessa fejkade adresser har vi fått höra att det inte spelar någon roll om de finns i kommunen eller inte, att de ändå har rätt till bidrag.
Leif Fransson, operativ chef för gränspolisen region Syd, menar att Malmö stad har dålig koll på var gömda som får bistånd bor.Bild: Mårten Svemark
–Jag kan tycka att det är jävligt märkligt att Malmö stad inte har koll på om bidragstagare finns i kommunen eller inte. De kan ju ha rest tillbaka till hemländerna men fortsatt att kvittera ut bistånd, säger Leif Fransson.
Risken för missbruk är inte särskilt stor, enligt Maria Popoola, chef för individ och familjeomsorgen i stadsområde Väster.
– Jag kan säkert säga att vi inte betalar ut bistånd till människor som finns i utlandet. Bor man utomlands skulle man behöva resa väldigt mycket eftersom vi gör uppföljningar en gång per vecka, säger hon.
Varje enskild utbetalning i stadsområde Väster föregås av en ny prövning där socialtjänsten träffar den sökande personligen. Hembesök görs inte alltid, enligt Maria Popoola, och vissa är rädda för att uppge exakt var de bor.
– Det är inte alltid vi får en adress. Men den dagen de står i vår dörr är Malmö deras vistelsekommun och då har de rätt till en nödprövning. Det handlar om att göra en bedömning av den akuta situationen här och nu, säger hon.
Sara Kleijsen Åhlander, chef för individ och familjeomsorgen i Öster, menar att gränspolisens kritik bygger på okunskap.
– Jag har haft kontakt med en gränspolis som tyckte att det var märkligt att man kan få bistånd om man inte har en adress. Men det är ju inte en adress som berättigar till nödstöd. Vi har hemlösa som inte har fasta adresser men som har stort behov av stöd.
Så kritiken är helt felriktad, menar du?
– Det kan man absolut säga.
FAKTA:
Papperslösa barn har rätt till 2 500 – 3 000 kronor per månad beroende på ålder. Socialtjänsten kan också hjälpa till med boende. Papperslösa vuxna kan få nödstöd på 1 700 kronor i månaden. Rätt till nödstöd har personer som vistas i kommunen.
Gå till toppen