Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nybygge i Dalby för nyanlända

Tekniska nämnden har beslutat om ännu en markanvisning som ska ge 180 nya bostäder i Dalby varav 50 anvisas till nyanlända.

Lunds kommun söker med ljus och lykta i ett Lundaupprop efter byggherrar med socialt fokus. På så vis hoppas man kunna öka bostadsbyggandet för nyanlända flyktingar.
Som en del av Lundauppropet pågår en markanvisningstävling i Genarp om 20-40 hyreslägenheter norr om Genarps kyrka. Vinnande byggherre hyr ut samtliga lägenheter till Lunds kommun under minst fem år och kommunen hyr i sin tur ut till nyanlända i andra hand.
– Så småningom kan det bli tal om tillsvidareuthyrning men det är inte självklart från början. Ur integrationssynpunkt tror vi att det är bra med blandat boende runt om i Lunds kommun. Både i Dalby och Genarp finns det ett aktivt föreningsliv, en lugn och trygg miljö, kommunal service och kommunikationer, säger Sara van Lunteren, projektledare för bostadsförsörjning för nyanlända.
Tävlingen i Dalby gäller en del av området i Påskagänget. De 50 lägenheter som anvisas till nyanlända kommer att hyras ut till kommunen på samma sätt som i Genarp.
Lundauppropet lanserades i höstas som ett initiativ för att öka antalet bostäder till nyanlända. I uppropet vänder sig politikerna direkt till byggherrar, fastighetsägare och privatpersoner i hopp om att snabbt kunna lösa bostadsbehovet.
Det tar tid att få fram bostäder men enligt Sara van Lunteren finns det ett starkt intresse bland fastighetsägare och privatpersoner för Lundauppropet.
– Vi har blivit kontaktade av byggföretag med socialt intresse som vill vara med och bidra genom att kanske erbjuda nyanlända praktikplatser. Det byggs mycket och branschen som sådan börjar få svårt att hitta arbetskraft, säger hon.
Inom kort kommer en webbsida under lund.se att lanseras där Lundabor som vill hyra ut rum till nyanlända kan anmäla sitt intresse. Lunds kommun har också fått pengar från länsstyrelsen för att kunna projektanställa en bostadslots som kan förmedla rum och stötta den som hyr ut.
– Vi vet att det finns relativt många som går i funderingar om att hyra ut.
Lunds kommun ska i år ta emot 378 personer som fått permanent uppehållstillstånd. Nästa år kommer att ytterligare 544 personer att anvisas till Lund.
Efter årsskiftet avgörs om kommunen även ska köpa in bostadsrätter som används som genomgångsbostäder och i så fall hur många.
– Det blir en politisk fråga i slutändan. Viktigt att veta är att det enbart handlar om bostäder i nyproduktion eftersom de säljs till ett fast pris och att det är kommuner som köper och äger lägenheterna och som hyr ut dem under en tidsbegränsad period, säger Sara van Lunteren.
Gå till toppen