Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nytt krav från Malmö stad: könsneutrala öppettider på Kallbadhuset

Från och med 2018 ska omklädningsrummen på Ribersborgs kallbadhus vara öppna för samtliga badande gäster en dag per månad. Badgästerna väljer ”fritt var ombyte och bad ska ske”.

Malmö stad kräver bättre villkor för HBTQ-personer som besöker Ribersborgs kallbadhus. Arkivbild.Bild: Nelly Herzberg
Med sikte på att säkerställa tillgängigheten för HBTQ-personer har fritidsförvaltningen formulerat nya krav för nästa entreprenadavtal för Kallbadhuset.
– Vi kommer att kräva att entreprenören säkerställer tillgänglighet och även att personalen har en viss kunskapsnivå och utbildning inom området, säger fritidsdirektör Johan Hermansson.
Ett konkret krav är att bad- och omklädningsrummen ska vara könsneutrala – alltså öppna för samtliga badande gäster utan den vanliga uppdelningen i man och kvinna – en dag per månad. ”Under denna dag väljer samtliga badande gäster fritt var ombyte och bad ska ske”, står det i upphandlingsunderlaget.
Kravet börjar gälla i slutet av januari 2018 när det nuvarande entreprenadavtalet löper ut.
Beskedet kommer som ett svar på en motion som vänsterpartisten Hanna Thomé och Linda Hiltmann från Feministiskt initiativ har skrivit tillsammans. I motionen kräver Hanna Thomé och Linda Hiltmann att Malmö stad ”ställer krav på öppettider tillgängliga för intersex- och transpersoner inom den ordinarie verksamheten” i nästa entreprenadavtal för Ribersborgs kallbadhus.
I sin motion menar de att badhus som ger två alternativ till omklädningsrum innebär en indirekt diskriminering av transpersoner och intersexuella, och de hänvisar till en uppgifter från Folkhälsmyndigheten om att transpersoner som vill motionera känner sig begränsade.
Vänsterpartisten Hanna Thomé välkomnar förändringen på kallbadhuset.
– Kallbadhuset är en viktig del av Malmö. Det är väldigt viktigt att man inte stänger ute den som inte är könsspecificerad.
FOTNOT: Linda Hiltmann har lämnat Malmöpolitiken eftersom hon i augusti blev politisk rådgivare hos EU-parlamentarikern Soraya Post. Hon hade partiets tyngsta post som gruppledare i kommunfullmäktige. Feminististiskt initiativ har nu ett roterande gruppledarskap och på posten sitter nu Lisa Rydje.
Gå till toppen