Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

På nytt jobb: ”Det finns ett stort glapp mellan universitet och näringsliv”

Hon har varit regionchef på Lunicores Helsingborgskontor i snart ett år. Men nu är det dags för nästa steg. 1 januari tar Sofie Bergdahl över som vd för studentkonsultbolaget. Målet är att expandera och bygga fler broar mellan universitetet och Skånes näringsliv.

Sofie Bergdahl.Bild: Jenny Leyman
Berätta om din bakgrund.
– Jag började som regionchef på Lunicore i februari. Då var mitt uppdrag att, tillsammans med min kollega, etablera organisationen i Helsingborgsregionen. Det har jag gjort vid sidan av mina studier inom service management och internationell strategisk ledning. Att starta Helsingborgskontoret har passat mig väldigt bra, eftersom jag fått nytta av mina kunskaper både inom service och strategi.
Vad innebär din nya roll?
– Jag tar uppehåll från mina studier för att jobba heltid som vd på Lunicore. Där kommer jag att vara drivande i och ha ansvar för organisationens expansion och alla anställda. Det tillsätts också en ny vice vd, Vera Håkansson, som tidigare har arbetat som konsult och konsultchef inom Lunicore. Det känns jättekul att ha henne vid min sida och jag tror att vi kompletterar varandra med våra olika erfarenheter. Våra planer framöver är att Lunicore ska täcka upp fler utbildningsinriktningar och bygga fler broar mellan studenter och näringslivet. Vårt mål är att 200 studenter ska komma ut i näringslivet genom Lunicore år 2020, det är ungefär dubbelt så många som idag.
Vad gör du när du är ledig?
– Umgås med mina vänner, nätverkar i olika sammanhang och tränar mycket, främst löpning.
Varför valde du att engagera dig i just Lunicore?
– Jag tycker att affärsidén och hela den värdegrund som Lunicore är byggd på har så mycket att ge. Det finns ett stort glapp mellan universitet och näringsliv, ibland får studenterna en chock när de ska ut på arbetsmarknaden samtidigt som många företag efterfrågar perspektiv från yngre generationer. Däremellan blir Lunicore en viktig funktion och för mig innebär det en fantastisk möjlighet att arbeta tillsammans med så drivna studenter. Jag lär mig otroligt mycket.
Vilken är den största utmaningen i din nya roll?
– Det finns många utmaningar med att expandera och göra saker på ett annorlunda sätt än innan. Även att se till att vi når våra mål och att hela organisationen hänger med. Innan har Lunicores vd suttit i arton månader men nu har Lunicores styrelse valt att förlänga uppdraget just eftersom att vi ska expandera. Jag kommer att sitta i två år, vilket känns bra eftersom jag får chansen att arbeta lite mer långsiktigt.
Var hittar du energi?
– Från alla jag jobbar tillsammans med och den här stimulerande arbetsplatsen. Min drivkraft är att kunna fortsätta ha det så.
Vilken motgång har du lärt dig mest av?
– Jag ser sällan motgångar utan skulle hellre vilja prata utmaningar. Jag var till exempel på en utbytestermin förra året och när jag kom dit var det väldigt mycket med mina kurser som inte gick ihop. Någon kurs var flyttad till en annan termin och flera andra kurser krockade, men det var avgörande för mitt tillgodoräknande att jag studerade motsvarande utbildning mot vad jag skulle gjort här hemma. Genom att vara målmedveten och tålmodig så blev det bra till slut. Det jag har lärt mig är framförallt betydelsen av att sätta mig ner och strukturera upp vad som krävs för att kunna lösa ett problem. Och att inte ge upp.
Var ser du dig själv om fem år?
– Jag är väldigt intresserad av organisation och ledning och skulle gärna vara i någon ledande roll där jag jobbar med organisationsförändring. Bransch spelar inte så stor roll, men gärna att det är kopplat till digitaliseringen och att få alla medarbetare med i förändringsarbetet samtidigt som organisationen drivs framåt. Förmodligen kommer jag så småningom flytta tillbaka till Göteborg, där är jag uppväxt.
Fakta: Sofie Bergdahl
Aktuell: Som ny vd för Lunicore Studentkonsult AB.
Ålder: 23 år.
Bor: Lund.
Utbildning: Kandidatexamen i Service management på Campus Helsingborg samt påbörjade magisterstudier i Internationell strategisk ledning vid Ekonomihögskolan i Lund.
Fakta: Lunicore
• Är ett studentkonsultbolag som till nittio procent ägs av Lunds universitet.
• Omkring sextio universitetsstudenter arbetar på konsultbasis, ofta i projektform, åt uppdragsgivare i näringslivet. Ytterligare tio personer är fast anställda i organisationen.
• Har regionkontor i Helsingborg och huvudkontor i Lund.
Håll koll på det skånska näringslivet – följ oss gärna på Facebook.
Gå till toppen