Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Tuffare regler för Malmös uteserveringar

Inga trädäck, ingen reklam för varumärken och inga möbler i metall. Kommunen tuffar till reglerna för Malmös uteserveringar. Moderaterna är starkt kritiska.

Nya regler för Malmös uteserveringar antagna.Bild: Lars Brundin
– Jag är förvånad över att Malmös rödgröna styre vill jävlas så mycket med stadens restauratörer, säger Håkan Fäldt (M), andre vice ordförande i tekniska nämnden.
Enligt kommunledningen är avsikten att få en tydligare policy för uteserveringarna. Det mesta är som tidigare, men tydligare, sägs det.
Det ska inte gå att ha egna tolkningar längre, utan stadsmiljön ska bli ”mer attraktiv, tillgänglig och vacker”.
Läs mer: Uteserveringar i Malmö blir mindre med nya regler
De nya reglera kommer att införas så fort gällande tillstånd går ut och nya söks.
Målet är att uteserveringen ska vara en del av stadsmiljön. Därför måste möblerna placeras direkt på marken. Trädäck, trätrallar, mattor och liknande får inte längre användas som underlag. Är det ojämnt får krögaren hitta andra sätt att justera bord och stolar.
– Jag kan inte se varför trädäck skulle vara ett problem. Det har fungerat bra hittills i Malmö, säger Håkan Fäldt.
Malmös uteserveringar får inte ha metallstolar. Enkla plastmöbler och möbler i vitt får heller inte användas. Varumärkesreklam på parasoller, staket och serveringsdiskar är också förbjudet.
I dag finns det 480 tillstånd för uteserveringar i Malmö. En inventering 2015 visade att många uteserveringar hade för smala gångbanor, för mycket möbler, för höga staket och staket som satt fast i marken.
Läs mer: Nästa år blir reglerna tydligare
Gå till toppen