Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Barnmorskor kan beordras till Malmö

Nattbarnmorskorna i Malmö har fått ett bud på kortare arbetstid. Men om förhandlingarna inte går i lås kommer barnmorskor från hela Skåne att beordras till Malmö i januari.

– Vår plan C är att barnmorskor från exempelvis mödravårdcentraler beordras att täcka luckor på natten i Malmö, säger Mats Molt, regional chefläkare som jobbar med krisplanen för förlossningen och barnsjukvården i Helsingborg.
I början av januari slutar fjorton nattbarnmorskor i Malmö, flera har redan fått nya jobb.Bild: Johanna Wallin
I torsdags fick Vårdförbundet Skåne ett förslag från Region Skåne på arbetstidsförkortning för alla sjuksköterskor som jobbar natt eller blandad dag och natt. I budet finns också speciallösningar för vissa hårt belastade avdelningar, som förlossningen.
Vårdförbundet Skåne har begärt betänketid till måndag, men ordföranden Mats Runsten betecknar budet som "intressant". Han vill inte gå in på vilka lösningar som föreslås för avdelningar där sjuksköterskor sagt upp sig i protest mot arbetstiderna.
– Det viktiga är att vi först får en övergripande överenskommelse som är bra för alla våra medlemmar. Men om vi kommer överens på måndag kan vi ha ett lokalt avtal klart före årsskiftet, som kan börja tillämpas under våren, säger Runsten.
Men för förlossningsavdelningen i Malmö och barnsjukvården i Helsingborg är det inte säkert att det avtalet räcker. De fjorton nattbarnmorskor som sagt upp sig i Malmö slutar i januari, och flera barnmorskor har fått nya jobb.
Enligt Mats Molt har nattbarnmorskorna erbjudits en veckoarbetstid på 32 timmar. Det är dock en sämre förkortning än de tidigare krävt. För förlossningsvården i Skåne är läget fortfarande akut.
I första hand försöker man få födande kvinnor att välja andra förlossningsavdelningar än Malmö och Lund. Genom bemanningsbolag har ett par barnmorskor rekryterats för löner upp emot 60 000 kronor i månaden. Sista steget är beordring av barnmorskor med förlossningserfarenhet från andra avdelningar.
– Men hoppet lever om att barnmorskorna ska se en positiv signal i budet på 32 timmar, och att kanske några vill gå tillbaka till Malmö, säsger Mats Molt.
I Helsingborg sade 33 barnsjuksköterskor upp sig i september och de uppsägningarna träder i kraft 23 december. Men under hösten har många tagit tillbaka sina uppsägningar och barnakuten och neonatalavdelningen bedöms kunna hålla öppet.
– Barnsjuksköterskorna ska nu också ta ställning till förhandlingsbudet. Effekten om de inte är nöjda blir främst att vårdavdelningen med arton platser bara kommer att kunna hålla åtta-tio platser öppna, säger Mats Molt.
Svårt sjuka barn från Helsingborg kommer att behöva skickas till avdelningar Malmö eller Lund. Men trycket på vårdplatser kan avlastas av läkarbilen som gör bedömningar i hemmet.
Och i vissa fall, exempelvis hjärnskakning, kan det vara bättre att ligga inne för observation nära neurologen i Lund än att transporteras dit i ilfart i ambulans, påpekar han.
Gå till toppen