Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dag 351 med Elvis: Thanks to the rolling sea

Har du tackat för maten idag?
Det gjorde Elvis. Han tackade havet. Varför? Inte för att han inte visste bättre. Ni kanske vill avfärda honom som en blåst hillbilly, utan bildning och bokkunskap, men jag tror inte för ett ögonblick att han tänkte sig att cheeseburgarna hörde till havets frukter.
Nej, anledningen var enkel: låten skrevs för filmen ”Girls! Girls! Girls!” där han spelade fiskare. En sjungande fiskare, självfallet, för som det heter i sången:
We work all day while our hearts are gay, and while we work we sing.
Nytta och nöje i ett, alltså.
Låten som sådan är väl uppriktigt sagt mer en arbetshäst än något annat. Den gör jobbet, men så mycket nöje av den har jag inte.
Den har faktiskt skrivits av Zimmerman, men inte av Robert Zimmerman. Bob Dylan sjöng i en av sina låtar att You may call me Zimmy, men denne Zimmerman ville hellre tilltalas med namnet Bill Giant. Under det namnet skrev han – tillsammans med Bernie Baum och Florence Kaye – mängder av Elvislåtar, främst till hans filmer.
Denna är rätt typisk för trion, eftersom den gör precis sjön: den suger. En liten minoritet av dem är faktiskt bra, på riktigt. ”Let yourself go” skrattar man inte bort.
Gå till toppen