Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Låtstark och smart arrad modern jazz

JAZZ
Om man gillar modern jazz med njutbara låtar, smarta arr och Malmöförtecken är det bara att ta för sig just nu.
Valda delar av Perssons sexa, fr v Petter Hängsel, Jens Persson, Karolina ALmgren och Oscar Johansson.Bild: Theo Hagman Rogowski
Perssons sexa byggde till sitt andra album ut med blåsarna Karolina Almgren och Ellen Pettersson. Gruppblåset imponerar i altsaxofonisten Jens Persson många kompositioner: en stor, bred och samstämmig klang som bär fram låtarna och läckra stämmor.
Det här gänget är mäktigt att växla mellan lugnt och varsamt plockade melodier och furiöst gruppdrag och fräckt frikopplat gitarrskronkande från Tobias Ekqvist.
Mest handlar det om jazzhymner, där Oscar Johanssons piano ofta får bilda mot- och medpol till de fyra blåsarna. Musiken är vacker, men inte smetig, och man kan aldrig veta när energin och intensiteten börjar vridas upp.
Fina soloinsatser läggs in längs vägen, men "Vol II" känns framför allt som en kollektiv leverans. Ett av årets mest lyckade svenska jazzalbum, som under sin osexiga titel döljer roande låtnamn som "Sjung för fan", "Antablues" och "Balladen om livet i allmänhet II".
Martin Brandqvist.Bild: Jörn Messeter
Den slipade trumslagaren och låtskrivaren Martin Brandqvist skriver även han stämtäta, utåtriktade låtar med melodiska kvaliteter och gör arrangemang där det händer många olika saker.
Kul ruljangs på låt­stilarna blir det också, från den studsiga "The past years" med lätt kabaré­stuk till spröda "Way of forgiving" och den framåt­brusande, calypsiga "Lord of the senses".
Så bärs också materialet fram av Inge Petterssons tenorsax, mustig och känslosam i samma andetag, Johan Ohlssons lyhörda piano­spel och Mats Ingvarssons bas, perfekt synkad med trummorna. Som alltid.
ALBUMTIPS
Perssons sexa: Vol II
Martin Brandqvist: Reflections
Fartyg 6: Den första
Gå till toppen