Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Karate gör det omöjliga möjligt

Går det att utöva karate om man är rullstolsburen? Självklart, visar deltagare på läger hos Lunds karateklubb. Ibland slog de blivande instruktörer som kommit för att lära av en kraft från Belgien.

När Sandra Ottosson för fyra år sedan kom hem och berättade att hon skulle börja på karate tänkte mamma Maja Ottosson:
– Men det är väl inte möjligt.
Nu har dottern gult bälte.
Sandra Ottosson tränar karate med sin mamma Maja Ottosson. Att göra en kata är svårast, tycker dottern. De gillar det sociala med sporten.Bild: Lars Brundin
– Karaten betyder mycket. Hon har fått koordination och balans och blivit oerhört mycket bättre, säger mamman som tränar lite samtidigt, eftersom hon hela tiden finns intill.
Hur bra är din mamma på karate?
Sandra Ottosson, som talar genom att snabbt peka på olika bokstäver, lägger handen på pannan och fnissar.
– Det vågar hon inte säga, förklarar hennes mor och antyder att hon inte får något vidare bra betyg.
På lördagen deltog de i karatelägret på Gastelyckan.
Eric Bortels från Belgien har tagit fram en träningsmetod, som vänder sig till människor med fysiska och psykiska funktionshinder. På lördagen delade han med sig av sina kunskaper i Lund.Bild: Lars Brundin
– Höutt, låter det i dojon när alla kör fram en knuten näve i luften.
Böjda, vridna och spastiska kroppar fokuseras i rörelsen och visar upp sin mest kraftfulla sida.
– Det finns de som längtar hela veckan efter en timmes karateträning, säger Eric Bortels, som leder 300 funktionshindrade enligt en metod han själv arbetat fram.
Det behövs hjärta och kreativitet förklarar han, för att träna människor med olika funktionsnedsättningar. Han hoppas fler i Sverige vill lära sig.
– Det är spännande. Att lyckas ger en känsla av glädje. Det är en utmaning att anpassa träningen så att det är roligt, säger Sara Lilienberg, som är på väg att bli tränare för funktionsnedsatta inom Lunds karateklubb.
”Vi tränar styrka och kondition. Det är roligt och vi har en gemenskap. Det svåraste för mig är sparkar”, säger Minh Thanh, som tycker det svåra blir allt bättre.Bild: Lars Brundin
Pontus Johansson är rullstolsburen, har simmat i Paralympics och tränar andra i karate i Boden. Han gör tummen upp när betydligt yngre Minh Thanh rullar upp vid hans sida. Sedan försöker båda följa Eric Bortels instruktioner. Rött betyder höger, blått vänster. Det gäller att välja rätt i serier av rörelser som kombineras.
Många fler hjälpmedel finns, som skyltar med fotsteg som innehåller symboler att minnas. Som en blomma, en hatt, eller en sol.
Veronica Stéede såg till att gjädjestrålande Benjamin Stéede Anderssons också fick sina armar med i rörelserna. Han har tränat karate i ett par år.Bild: Lars Brundin
Det ska gå att träna karate oavsett om man är blind, har autism, lider av psykisk ohälsa eller har blivit nästan orörlig på grund av en hjärnskada, anser Eric Bortels.
– Många vuxna har inget mål. Jag tror att vi behöver ha ett, säger han som sett stora positiva förändringar hos människor sedan de börjat träna.
– Det är en fantastisk pedagogik, säger Tomas Lindgren, ordförande i Lunds karateklubb.
Klubben genomför det kombinerade karatelägret och utbildningsdagen med stöd från bland annat Skåneidrotten, Skånes Karateförbund och Kultur- och fritidsförvaltningen i Lunds kommun.
Margareta Johansson från Boden har svart bälte med första dan. Hon har tränat karate i 20 år och tycker att Bartels teknik liknar den hennes klubb använder i Norrland.Bild: Lars Brundin
Eric Bortels förklarar att han inte är någon sjukgymnat, eller annan vårdutövare, men att han får människor att göra samma rörelser som dem. Men bara rörelse räcker inte, säger han.
– I karate måste du tänka hela tiden.
Lägerdeltagaren Anna Larsson koncentrerar sig för att göra allt i rätt följd . Hon ser många fördelar med träningen:
– Man får bättre självförtroende och bra förebilder. Och så träffar man glada och pigga personer.
”Man får bättre självförtroende”, säger Anna Larsson om karateträningen. Hon har hållit på i flera år.Bild: Lars Brundin
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen