Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Minnesord

Kristina Kamnert

Kristina Kamnert, Malmö, har avlidit, 74 år gammal. Hon efterlämnar sonen Kalle.

Bild: David Neman
Skådespelaren, kollegan och vännen Kristina "Gagga" Kamnert har gått bort. Trots att jag visste hur sjuk hon var är det svårt att förstå att hon inte längre finns bland oss.
Gagga var en duktig skådespelare och en fin vän. Otaliga är de roller hon med stor framgång kreerat under sina drygt trettio år vid Malmö Stadsteater. En föreställning hon ofta nämnde var "Och de satte handklovar på blommorna" av Arrabal. Redan 1971 medverkade hon i denna föreställning som blev omtalad i hela Sverige. Pjäsen skildrade förhållandena i ett fängelse för politiska fångar i Francos Spanien.
Tyvärr blev den mest uppmärksammad för att skådespelarna var nakna i någon scen. Att många blev upprörda över nakenhet istället för att förfasa sig över vad som skedde i Spanien kunde hon aldrig glömma.
När man delar loge kan man komma varandra väldigt nära och det gjorde vi. Diskussioner om högt och lågt kunde ibland få taket att lyfta, men vi skildes alltid som vänner. Gagga var alltid öppen med sina problem. Hon var en människa jag vågade öppna mig för och vi stöttade varandra i svåra stunder.
Gagga var en kreativ och nyfiken person. Inte kunde hon sitta med armarna i kors när hon lämnat teatern, då började hon att skriva. Två böcker, den första om Två krögare (Bullen) och den andra om Malmö Stadsteater hann hon med. När hon drabbades av sin svåra cancer fortsatte hon att skriva. Hon kämpade tappert mot sin sjukdom men kunde ändå oftast vara positiv.
Gagga fick otaliga blodtransfusioner, men ville absolut inte ligga på sjukhus. Hjälp från hemtjänst eller liknande var det heller inte tal om. Hon ville klara sig själv in i det sista.
Men älskade sonen Kalle hjälpte henne. Det hördes på Gaggas röst hur lycklig hon var över hans närvaro. "Här ligger jag i sängen med min dator och skriver och Kalle står i köket och lagar mat till mig"
Jag pratade med Gagga någon vecka innan hon gick bort. Hon lät som vanligt så glad och hoppfull att det var omöjligt att förstå att slutet var så nära.
Gå till toppen