Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Misshandeln förstörde hans liv - nu har han inte råd att gå till doktorn

Rånaren svingade en golfklubba i huvudet på Besim Asani. Trots att en person dömts för dådet och ska betala skadestånd har han inte fått några pengar än. Nu har han inte råd med sina mediciner.

Besim Asani var tillbaka i Sverige för att delta i rättegången mot den 23-årige elitidrottsmannen.Bild: Sara Johari
– Mitt huvud gick sönder. Jag kan inte arbeta. Jag mår illa och har huvudvärk varje dag och jag har problem med minnet. Hela mitt liv är förstört, berättar Besim Asani.
Just nu befinner han sig i Serbien där han bor hos en kompis. Besim Asani är rom och växte upp i Serbien men sökte under 2015 asyl i Sverige. Natten den 5 oktober 2015 hade han varit i Malmö ett par månader.
Läs också Besim Asani fick golfsving i huvudet – nära att dö
Han var på Stortorget när han kom i samspråk med två män och hoppade in i deras bil. Planen var att de skulle åka till en klubb i närheten. Efter några minuters färd stannade de för att röka utanför Borgarskolan.
Läs också Åtalade elitidrottaren minns inte brutalt rån
Tidigt på morgonen hittade ett tidningsbud Besim Asani medvetslös och med livshotande skallskador. Hans mobil och plånbok var borta. Han vårdades på sjukhus i fem månader men eftersom han fått avslag på sin asylansökan utvisades han sedan Serbien.
Den 1 juli dömdes de två männen i bilen. Den 23-årige elitidrottaren fick fyra år och tre månaders fängelse för grovt rån. Hans vän, en 22-åring, dömdes till samhällstjänst för skyddande av brottsling. 23-åringen skulle också betala drygt 140 000 i skadestånd.
Läs också Elitidrottare döms efter rån med golfklubba
Men Besim Asani har inte sett röken av några skadeståndspengar.
– Jag är helt desperat. Nu har jag inga pengar till medicin och jag kan inte heller betala för att gå till doktorn, berättar Besim Asani.
Besim Asani bor nu i Serbien och kan inte arbeta på grund av sina skador, nu har han inga pengar.Bild: Sara Johari
Anledningen är att tingsrättens dom överklagades till hovrätten. Den 20 september fastställde den tingsrättsdomen och höjde skadeståndet till drygt 190 000 kronor. Men 23-åringen överklagade även den domen. Först den 6 december, för en dryg vecka sedan, meddelade Högsta domstolen att den inte ger prövningstillstånd.
– Det är först nu som domen har vunnit laga kraft och skadeståndspengarna kan betalas ut, förklarar Ann-Christina Bengtsson som är Besim Asanis advokat.
Pengarna är trots det månader bort. Först skickar rätten domen till Kronofogden som i sin tur frågar Besim Asani om han vill ha hjälp att driva in skadeståndet.
– Därefter gör kronofogden försök att utkräva skadeståndet från den dömde, berättar Ann-Christina Bengtsson.
Om inte hela skadeståndet kan tas från den dömdes egendom ska man i första hand vända sig till sitt försäkrningsbolag. I sista hand kan Brottsoffermyndigheten betala ut resten. Men då måste brottsoffret själv ansöka.
– Här kommer jag att bistå Besim Asani eftersom det är svårt för honom att göra en sådan ansökan, säger Ann-Christina Bengtsson.
Det går inte att hoppa över något av stegen.
– Det gör att det kommer ta tid. Det är svårt att säga hur många månader. Det beror på arbetsbelastningen hos Kronofogden och Brottsoffermyndigheten.
Finns det någon annan ekonomisk hjälp som Besim Asani kan få innan dess?
– Inte vad känner till.
Situationen ser snart ut att bli värre för Besim Asani.
– Jag och min vän går till marknaden varje dag för att se vad vi kan hitta, vad som helst som kan hjälpa mig. Men jag kan inte stanna här så länge till och då vet jag inte hur jag ska överleva.
Gå till toppen