Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Biblioteket Väster får ett års oväntad frist

Bibliotek Väster kan få stanna i de redan uppsagda lokalerna på Örnvägen – åtminstone ett år till. – Ett glädjebud, säger Lena Hammar, ordförande i Västers biblioteks vänförening.

Kultur- och fritidsförvaltningen ska utreda en förlängning av det redan uppsagda hyreskontraktet på Örnvägen. Det bestämde kultur- och fritidsnämnden vid sitt senaste möte. Alla partier utom Moderaterna ställde sig bakom beslutet.
Västers invånare kan få behålla sitt bibliotek ett år till.Bild: Sandra Henningsson
– Det är jättebra. Det är alltid en frist, även om det bara rör sig om ett år, säger Lena Hammar, som företräder vänföreningens cirka 250 medlemmar och som hade lagt ut namnlistor och förberett ett plakat till en protest i samband med kommunfullmäktiges sammanträde på tisdag.
Läs också Så kan besparingarna slå mot kultur och fritid
Läs också Tjänstemän vill lägga ner Bibliotek Väster
Beslutet om att utreda en förlängning kom efter ett initiativärende från vänsterpartisterna Saima Jönsson Fahoum och Göran Fries.
Liberalen Gunnar Brådvik var ensam om att förra året reservera sig mot att bibliotekslokalerna skulle sägas upp.
– Jag tycker att det är väldigt roligt att nämnden nu i nästan full enighet fattat beslut om att ha kvar de här lokalerna tills man hittat ett fungerande alternativ. Ska man flytta bibliotek måste man ha alternativ, annar riskerar de att läggas ner som Nöbbelöv eller Järnåkra, säger han.
Gunnar Brådvik fortsätter att driva en flytt till Polhemsskolan på längre sikt.
– Det är mycket mer realistiskt än Folkparken, säger han.
Joakim Friberg, S, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, säger så här:
– Nu när Folkparken som alternativ inte ser lika sannolikt ut som tidigare vill vi se till att Väster har en så bra biblioteksverksamhet som möjligt. Om det är möjligt att förlänga hyreskontraktet med ett år är det en mycket bra lösning.
Hur ser du på bibliotekets framtid i ett längre perspektiv?
– Jag har fortfarande förhoppningar om ett Kulturcentrum Väst i Folkparken. Det skulle vara bra för hela Väster, säger han.
Läs också Vänförening: Låt biblioteket stanna kvar
Läs också Förslag: Flytta Västers bibliotek till Polhemsskolan
Gå till toppen