Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Jag kommer att avstå premien på 5000 kronor från Vellinge kommun

Emma Rydgren som arbetar i kommunhuset väljer att inte stoppa Vellinges premie i plånboken. Hon säger ”Nej, tack”.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Den senaste veckan har Vellinge kommunfullmäktiges beslut om att tilldela alla kommunanställda 5 000 kronor extra på lönekontot diskuterats febrilt i vanliga såväl som sociala medier.
Begrepp som bonus, julklapp, engångspremie och förstärkt löneutbetalning har använts i debatten. Samtliga oppositionspartier har rasat över detta. Även en del medborgare har uttryckt sina besvikelser.
Jag är en av de cirka 1 300 medarbetare som berörs av beslutet. Jag är tjänsteman i kommunhuset. Som tjänsteman förväntas jag göra ett gott arbete med saklighet och opartiskhet som ledord. Jag måste balansera mellan tre olika lojaliteter; överordnade politiker, lagen och medborgarna.
Utifrån politikerperspektivet bör jag vara lojal och glad över att de uppskattar mitt arbete så pass mycket att de vill tilldela mig en premie för goda prestationer. Därför bör jag säga: ”Ja, tack!”
Utifrån lagperspektivet kan jag konstatera att den offentliga makten utövas under lagarna. Som tjänsteman ska jag vara laglydig och följa detta. Jag är tveksam till beslutets laglighet, men är också öppen inför det faktum att beslutet kanske inte strider mot någon lag. Men jag vet inte och därför bör jag säga: ”Nja, tack!”
Utifrån ett medborgarperspektiv kan jag konstatera att det är skattemedel premien gäller. Många medborgare har reagerat negativt på beslutet. Skattemedlen tillhör dem och ska användas i deras intresse. Som tjänsteman måste jag ta stor hänsyn till och beakta detta. Därför bör jag säga: ”Nej, tack!”
I egenskap av tjänsteman kommer jag att avstå premien. Efter att ha vägt intressena mot varandra så väger medborgarperspektivet tyngst. Jag är främst i medborgarnas tjänst och måste följa det offentliga etos som en tjänsteman bör stå för.
Jag klandrar ingen, varken de som klubbade igenom beslutet eller de anställda som väljer att ta emot premien. Att motta premien och skänka den vidare är dock inte ett alternativ för mig. Jag följer bara min egen inre etiska kompass.
Vellinge kommunhus är en trevlig arbetsplats full av arbetsglädje, utvecklingsanda och stolthet. Kollegorna är fantastiska. Jag tror på denna arbetsplats och tycker det är bra att det finns en mångfald av åsikter.
För egen del är jag mer än nöjd över att politikerna tackat för ett gott utfört arbete och att de därigenom visat uppskattning. Detta kostar inget.
Jag kommer att fortsätta göra ett gott arbete, om inte ett ännu bättre sådant efter att ha avsagt mig engångspremien på 5 000 kronor.

Emma Rydgren

Emma Rydgren är tjänsteman i Vellinge kommun och kommunmedborgare.
Läs också Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen