Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fortsatt optionskritik mot regeringen

Vi har lyssnat på kritiken, hävdar regeringen när ett nytt förslag om skattelättnader för personaloptioner nu läggs fram. Men riskkapitalbranschen sågar även det justerade förslaget.

Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande i Svenska Riskkapitalföreningen. Arkivbild.Bild: Carl Bredberg/SvD/TT
– I det nya betygssystemet så är det här ett E, svarar Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande för Svenska Riskkapitalföreningen, på TT:s fråga om hur bra regeringens nya förslag är.
Riskkapitalföretagen, och de så kallade startupbolag som de finansierar, har länge efterlyst mer generösa regler för personaloptioner, värdepapper som ger möjlighet att bli delägare i ett företag till förmånliga villkor. Sådana skulle göra det lättare att rekrytera och behålla nyckelpersoner, hävdar förespråkarna.
Men när ett utredningsförslag om skattelättnader presenterades i våras var kritiken hård. Förslaget borde omedelbart kasseras, skrev exempelvis Spotifys grundare Daniel Ek och Martin Lorentzon i ett öppet brev till regeringen.
Nu presenterar regeringen ett delvis omarbetat förslag. "Regeringen har på flera punkter lyssnat på remissinstanserna", hävdar de ansvariga ministrarna i en debattartikel i Dagens Industri.
"Gränsen för när ett företag räknas som nystartat har flyttats till tio år. Reglerna har gjorts mer generösa så att även befintliga ägare kan omfattas. De administrativa kraven har minskats", heter det i artikeln.
Det finns dock ett antal villkor för att ett företag ska kunna få skattelättnaden. Bolaget får ha högst 50 anställda och en nettoomsättning eller balansomslutning på högst 80 miljoner kronor.
Dessa gränser är Elisabeth Thand Ringqvist skarpt kritisk till:
– Att ha 50 anställda som gräns, det är precis då som företagen börjar växa. Det här skapar jättestor osäkerhet. Jag tror att det blir en faktor som gör att man inte använder förslaget, därför att det blir för krångligt, säger hon, och tillägger att ett tak på 250 anställda hade varit mer rimligt.
Orsaken till att begränsningarna finns kvar, trots kritik under remissrundan, är att ett mer generöst förslag skulle riskera att stoppas av EU-kommissionen, enligt regeringen. Att helt slopa förslaget och ta fram ett nytt, så som Spotify krävt, ses inte som aktuellt:
– Då hade man fått börja om från början och då hade det tagit lång tid. Och då hade de här startupbolagen fått betala priset för det, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S).
Han försvarar begränsningarna i förslaget.
– Vi riktar insatsen mot de bolag som har de absolut största utmaningarna, och det är bolag i den här tidiga fasen, innan man har hunnit växa till sig. Det är klart att det är större risk att gå in ett bolag med sju–åtta anställda än att gå in i ett bolag som har 210 anställda, säger Damberg.
Förutsatt att EU-kommissionen godkänner förslaget kan det träda i kraft den 1 januari 2018, enligt regeringen.

Fakta: Ska ses som inkomst av kapital

Enligt regeringens förslag ska personaloptioner framöver inte beskattas som inkomst av tjänst.
Därmed ska arbetsgivaren inte heller betala arbetsgivaravgifter för förmånen.
När optionerna säljs ska vinsten i stället beskattas som inkomst av kapital.
Förslaget utgår från ett utredningsförslag som regeringen tog emot i mars i år.
Källa: Regeringen
Gå till toppen