Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Misstänkt gärningsman greps – och släpptes

Minst 12 dödades och 48 skadades när en lastbil rammade en folkmassa på en julmarknad på måndagskvällen. Polisen gjorde snabbt ett gripande, men mannen släpptes på tisdagskvällen, uppger chefsåklagaren enligt Reuters.

Dödssiffran har stigit under natten. 12 personer har nu bekräftats döda. På morgonen vårdades 18 personer på sjukhus, många av dem med svåra skador.
Händelsen inträffade i nära Kurfürstendamm vid Kejsar Wilhelms minneskyrka i de västra delarna av den tyska huvudstaden, på torget Breitschiedplatz.
Där fanns en julmarknad med två parallella rader av stånd. Lastbilen styrde in mellan raderna och mejade ner folk.
Attentatsplatsen ligger mitt i hjärtat av Berlins affärsdistrikt, nära kyrkoruinen Kaiser-Wilhelm Gedächtniskirche.Bild: Google Maps
En person greps kort efteråt cirka två kilometer från Breitschiedplatz.
Enligt Bild-Zeitung kunde han gripas eftersom vittnen från marknaden följde efter honom och underrättade polisen.
Gripandet skedde vid Siegessäule i närbelägna Tiergarden, när en polisbil hann upp den flyende mannen. Enligt Berliner Zeitung är den gripne vara 23 år gammal, har pakistanskt ursprung och bor på en flyktingförläggning i Berlin.
Tidningen uppger att han bott i Tyskland sedan 31 december 2015 och under tiden där gjort sig skyldig till ett par mindre brott. 23-åringen, som uppträtt under flera olika identiteter, har förhörts under natten. Han nekar till alla brott.
Under tisdagseftermiddagen kom uppgifter i ansedda Die Welt om att den gripne 23-åringen inte skulle vara den ansvarige för attacken.
– Det är osäkert om han verkligen är föraren, säger Berlins polischef Klaus Kandt till Bild-Zeitung.
Uppgifterna har Die Welt fått från uppsatta källor inom polisen. Under en presskonferens berättade polisen att man inte säkrat några tekniska spår - blod, DNA, krutstänk - på den gripne. Han var inte heller beväpnad vid gripandet, skriver Berliner Zeitung.
– Vi har fel man, och därmed uppstår en ny situation. Den egentliga gärningsmannen är beväpning och på fri fot och kan göra ny skada, säger poliskällorna.
Tidigt på tisdagskvällen släpptes mannen.
Vid fyratiden i morse gjorde tysk specialpolis en insats vid den gamla flygplatsen Tempelhof, som idag delvis används som flyktingförläggning, där den misstänkte 23-åringen ska ha bott.
Ytterligare en person som befann sig i långtradaren, en 37-årig polsk medborgare, hittades död i bilen. Enligt delstaten Brandenburgs inrikesminister Karl-Heinz Schröter har detta offer skjutits.
Lastbilen stals från en byggarbetsplats tidigare under måndagseftermiddagen, cirka 40 minuters körning från brottsplatsen.
Ariel Zurawski, den polske ägaren av lastbilen, säger att chauffören som körde in i folkmassan inte är den man som jobbar för honom och som vanligtvis kör lastbilen.
– Det var inte min chaufför, jag går i god för honom, han är min kusin, säger han i en intervju i polsk tv.
Han berättar vidare att chaufförens hustru inte kunnat få kontakt med sin man sedan 16-tiden i eftermiddags.
Åkeriet kunde notera flera försöka att starta bilen, som till sist sattes i rörelse vid klockan 19.34 och började köra sig in mot Berlins centrum.
Det skulle kunna tyda på att fordonets ordinarie förare kidnappats och dödats när attentatsmannen tog över lastbilen.
– Jag är orolig för att han blivit överfallen. Att lastbilen har kapats och att han blivit slagen eller dödad. Chauffören är min kusin som jobbat hos mig i 15 år, sägeråkeriägaren Łukasz Wąsik till brittiska The Guardian.
Den information om åkeriet fått från bilens system tyder på att någon haft problem att starta fordonet.
– Det ser ut som om någon har försökt lära sig köra fordonet och hade problem med att få det i rörelse, säger Łukasz Wąsik.
Platsen där julmarknaden hölls ligger alldeles intill Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, utefter gatan Budapeststrasse.
Breitsheidplats kort efter attentatet klockan 20.14 igår kväll.Bild: TT / NTB Scanpix
Platsen där lastbilen rammade julmarknaden. Den ligger alldeles intill kyrkoruinen Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche. Pilen anger fordones körriktning.Bild: Google Maps
Det finns inga uppgifter om att svenskar skadats.
–  Den information vi har nu är att ambassaden i Berlin följer händelseutvecklingen, står i kontakt med lokala myndigheter, säger Elias Aneheim-Ulvenäs på UD:s pressjour.
–  Vi uppmanar svenskar på plats att följa lokala myndigheter råd och anvisningar samt att hålla kontakt med anhöriga.
Svenska Cecilia Rosén befann sig på Breitscheidplatz när lastbilen körde in bland alla människor.
– Jag såg bara lastbilen komma emot mig. Ska den inte svänga av, tänkte jag. I nästa sekund dundrade den in i folkmassan på julmarknaden. Hade jag varit en minut långsammare eller lastbilen en minut snabbare hade jag blivit träffad, säger hon till Expressen.
I somras körde en man medvetet in i en folkmassa i franska Nice. Mer än 80 människor dödades. Nices borgmästare Philippe Pradal var snabbt ute och framförde sitt deltagande med Tyskland.
"Samma tillvägagångssätt. Samma blinda våld. Samma hat mot lyckliga människor. Mer än någonsin måste vi kämpa mot mörkret."
I Berlin håller julmarknaderna stängt idag, men inrikesminister Thomas de Maizière har uppmanat människor att fortsätta besöka marknaderna, som är en utbredd tradition i alla tyska städer. Flaggor vajar på halv stång över hela landet.
Inrikesministern höll vid 14-tiden en presskonferens. Där undvek han att tala om händelsen som en terroristattack - vilket sannolikt hänger samman med den tilltagande osäkerheten kring om den gripne 23-åringen verkligen körde lastbilen.
Under dagen har poliser med skyddsvästar och automatgevär placerats ut vid Berlins övriga julmarknader.
Gå till toppen