Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmös första foodtruck-torg öppnar i Folkets park

Ett streetfood-torg skapas intill Moriskan. Ridhuset görs om för att härbärgera filmvisningar, utställningar och marknader. Boulebanor, cykelsafari och pingisbord. Hoppkudde även för de mindre barnen. Men allsången och ståuppkvällarna försvinner. Folkets park i Malmö har planerna klara för det kommande året.

Nordic Street Food var första foodtrucken på Malmös gator. Nu är de och alla andra foodtrucks i staden kontaktade av Folkets park.Bild: Peter Frennesson
Nu grävs det igen i Folkets park. Den milda vintern gör att grävmaskinerna kan jobba på och det är mycket som ska förändras i parken under året.
Mellan Moriskan och Parkkontoret förbereds nu för det nya parktorget som ska beläggas med gult parktegel och i sommar bli parkens nya centrum.
– Torget är inspirerat av en orientalisk matta med böljande kanter som man kan sitta på. Det kommer att bli en yta för loppisar, marknader, pingis och dansarrangemang, säger Folkets parks verksamhetsledare Felicia Fredriksson.
Redan till Valborg hoppas de kunna ha premiär för parkens nya matsatsning: ett foodtruck-torg ut mot Friisgatan. Det är Moriskans bilparkering som ska fyllas med streetfood.
– Vi vill ha ett bredare matutbud i parken och har varit i kontakt med alla som har foodtruck i Malmö idag och alla är positiva. Vi har även börjat snegla åt foodtrucks i Köpenhamn. Sammanlagt är det runt 20–30 olika aktörer och de får själva bestämma i vilken omfattning de ska vara här, men vi tänker oss att det blir runt 5–7 åt gången och att de byts ut hela tiden, säger Felicia Fredriksson som ser detta som ett led i Friisgatans utveckling.
Felicia Fredriksson.Bild: Felix Gerlach.
Hon berättar att hon har fått höra från många familjer att man lämnar parken när det är dags att äta, så nu hoppas man kunna behålla dem i parken och tanken är att öppettiderna ska vara mellan klockan 11 och 19. Streetfood-torget är placerat nära den delen av Norra Parkgatan som haft problem med narkotikaförsäljning på senare tid.
– Det har känts som parkens baksida, men många kommer in här. Ju mer vi kan aktivera den här delen och skapa ett flöde av människor, desto mer tror vi att kriminaliteten försvinner härifrån, säger Felicia Fredriksson.
Intill streetfood-torget ligger Franska torget där man nästa år kommer att anlägga fyra boulebanor. Intill entrén mot Norra Parkgatan anläggs i dagarna den nya cykelsafari som skulle haft premiär i somras, men blev försenad.
– Det är en utveckling av den cykelsafari som tidigare låg vid parkkontoret. Det blir ett trädäck med en bana där man kan cykla med trehjulingar och sparkcyklar. Den vänder sig till barn mellan 3 och 7 år och vill uppmuntra föräldrar att cykla med sina barn på ett lekfullt sätt utan pekpinnar, säger Felicia Fredriksson.
Längs staketet mot Norra Parkgatan ska det bli sittplatser för föräldrar och på banan blir det rödljus och möjlighet att ta cykelkörkort.
När det nya parktorget byggs så flyttar man den populära hoppkudden. Ny placering blir gräsytan utanför ridhuset och gamla Arken.
– Vi kommer faktiskt att anlägga ytterligare en hoppkudde där för de mindre barnen. Vi har fått höra från många familjer att hoppkudden har varit så populär att de minsta barnen har tyckt att den stora kudden har blivit lite läskig, säger Felicia Fredriksson.
Ridhuset i Folkets park i Malmö ska byggas om.Bild: Jonas Gillberg
Det gamla ridhuset börjar renoveras efter årsskiftet och ska nu byggas om till en flexibel samlingslokal. Där ska sommarbarnteatersatsningen Superdupersommar kunna vara.
– Det ska kunna vara en utställningslokal, en plats för inomhusmarknad eller biovisningar. Vi är redan i dialog med ungdomsföreningar som vi hoppas ska vara värdar där för en kväll i veckan i sommar. Vi har inte haft så mycket verksamhet för åldern 13–18 år. Vi hoppas kunna inviga det i juni, säger Felicia Fredriksson.
Men redan om en vecka händer det något nytt i parken. Då skapas en ny gestaltningsbelysning över den stora gräsytan utanför Amiralen. Med hjälp av ljus och torn ska det ta formen av ett cirkustält.
Visualiseringsskiss på hur belysningen ska se ut på den stora gräsytan utanför Amiralen.Bild: Luxera
Alla nysatsningar kostar och därför tvingas Folkets park spara in på annat i år. De senaste årens diskussioner kring hur Malmö stad konkurrerar med de privata kulturaktörerna gör att de nu beslutat sig för att inte längre köra allsång och ståuppkvällar i parken på sommaren.
Allsång i Folkets park i somras med Josefin Johansson. Nästa sommar blir det ingen allsång i parken.Bild: Emmalisa Pauly
– Vi vill vara ett komplement till allt som händer och det finns många kollegor som gör just allsång och ståupp året runt, så då kan vi hitta på något annat tycker vi, säger Felicia Fredriksson.
Håll koll på Malmös nöjesliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen