Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rådhusets renovering åtta gånger dyrare än väntat

Det 470 år gamla Rådhuset mår sämre än väntat. Renoveringskostnaderna drar iväg. Ansiktslyftningen beräknades först kosta fem miljoner kronor – nu ser summan ut att landa på 41,5 miljoner kronor.

Fasaden på Malmö rådhus renoveras. Men kostnaderna drar i väg – husets skick sämre än väntat.Bild: Peter Frennesson
Malmö rådhus byggdes 1546. När den pampiga byggnaden renoverades på 1860-talet fick huset också ny fasad.
Sedan dess har det gjorts ett antal mindre lagningar. Men den löpande renoveringen har varit otillräckligt och gjorts med dåligt material.
Efter en okulärbesikting 2015 kom Malmö stad fram till att Rådhuset behövde renoveras för fem miljoner kronor. Men det var ett önsketänkande.
Läs också Efter 147 år - nu ska Rådhuset snyggas till
Nya undersökningar avslöjade att det istället behövdes 20 miljoner kronor till renoveringen. Men även det var ett önsketänkande.
Rådhusrenoveringen i Malmö kräver varsamma händer.Bild: Peter Frennesson
Det har nämligen visat sig att Rådhusets fasad är i mycket sämre skick än väntat.
– Det gick inte att uppdaga omfattningen förrän vi började plocka ner detaljer från fasaden, säger Jenny Icosti-Pålsson, förvaltare på stadsfastigheter.
Rådhusets trappa är till exempel helt felkonstruerad från början. Vatten har runnit in längs varje sättsteg och gjort den ”fullständigt frostskadad”, enligt Malmö stad.
Nu beräknas renoveringen istället kosta 41,5 miljoner kronor.
– Det är en enormt stor fasad, därför blir det så stor kostnad, säger Jenny Icosti-Pålsson.
Det 147 år sedan fasaden på Rådhuset i Malmö senast renoverades i denna omfattning.Bild: Peter Frennesson
När kommer renoveringen att vara klar?
– Det mesta måste vara klart till Malmöfestivalen, men vissa delar måste vi fortsätta med även efter festivalen, säger hon.
När renoveringen är klar ska inte Rådhuset behöva några större uppfräschningar förrän om 100 år, enligt Malmö stad.
Rådhuset används varje månad när kommunfullmäktige sammanträder. Folk som vill gifta sig i lokalerna kan även boka in sig kostnadsfritt varje lördag.
När Malmö stad har digniteter och utländska gäster på besök brukar det ofta bjudas på middag i Rådhuset.
Svenska kungaparets besök i Köpenhamn i maj 2007 avslutades med en middag för danska kungaparet i Rådhuset.Bild: Håkan Röjder
Den som vill hyra Rådhuset för en privat fest, till exempel bröllop eller 50-års kalas, får dock nej. Det har politikerna i stadens representationskommitté bestämt.
Däremot kan närings- och föreningslivet i Malmö få hyra lokaler i Rådhuset.
Trekungamötet i Malmö i december 1914. Den svenske kungen Gustav V mötte Norges kung Haakon VII och Danmarks Christian X i Rådhuset.Bild: Ragnar Küller
Gå till toppen