Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Smått kaotisk rättegång om Zlatan

Förtal eller tryckfrihetsbrott? Det blev en av tvistefrågorna i en smått kaotisk rättegång mellan Zlatan Ibrahimovic och Ulf Karlsson. Först efter fem avbrott kunde rättegången slutföras. Domen kommer 9 januari.

Ulf Karlsson och hans advokat Johan Eriksson, till vänster, i tingsrättens rättssal.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Den som hade väntat sig en rak rättegång utan avbrott fick snabbt fel.
I stället blev den välbesökta förhandlingen i Värmlands tingsrätt i Karlstad en utdragen juridisk slagväxling över flera ronder. Och varje nytt slag krävde en ny stund för överläggning, antingen för någon av parterna eller för rättens ledamöter.
Till slut, efter fem pauser och väldigt lite rättegång, fick parterna dock diskutera även sakfrågan i målet.
Den centrala delen är en filmsekvens där Ulf Karlsson uttalar sig om Zlatan Ibrahimovics tid i Juventus:
– Man kan också säga så här, att Zlatan gick upp tio kilo i muskler under perioden i Juventus. Det var ju rätt så snabbt, på ett år gjorde han det, på ett år, sade han.
Karlsson uttalade sig under en paneldebatt om bland annat dopning, som anordnades av Värmlands idrottshistoriska sällskap i april i år.
Den tidigare förbundskaptenen i friidrott fick direkt efteråt också frågor om sina uttalanden av en reporter från Nya Wermlands-Tidningen och stod då kvar vid det han sagt.
Enligt Ulf Karlssons försvarare Johan Eriksson borde rättegången dock bara ha handlat om uttalandena under själva debatten. Det som sades till NWT handlar snarare om ett tryckfrihetsbrott om det ska prövas i rätten, hävdar Eriksson.
– Om man lämnar uppgifter till en journalist, då påstår jag att om man gör det i en intervjusituation är det omöjligt att göra sig skyldig till förtal, säger Eriksson.
Enligt honom handlade det dessutom i värsta fall om en insinuation från Karlssons sida.
Zlatan Ibrahimovic var inte på plats i Karlstad. Via sina advokater anförde han dock att Ulf Karlsson borde ha insett att uttalandena skulle få stor spridning och att han borde dömas för grovt förtal. Det fanns också fler personer i lokalen som kan ha hört Karlssons svar till journalisten.
– Även om Ulf Karlsson inte skulle ha menat att Zlatan Ibrahimovic medvetet skulle ha dopat sig, så spelar det ingen roll. Uppgifterna förminskar ändå Zlatan Ibrahimovics framgångar som idrottsman, sade fotbollsstjärnans advokat Nils Petersen under sitt slutanförande.
Om Karlsson döms blir straffet troligen böter. Zlatan Ibrahimovic har inte krävt något skadestånd, men vill att Ulf Karlsson betalar hans rättegångskostnader.
– Det är fullt utrett att det inte var hans avsikt att förtala.
Advokat Johan Eriksson försvarar Ulf Karlsson i rättegången om förtal av Zlatan Ibrahimovic.

Fakta: Dopningsanklagelsen

Ulf Karlsson, som tidigare bland annat varit förbundskapten i friidrott och chef för längdskidlandslaget, diskuterade dopning på en träff med Värmlands idrottshistoriska sällskap i början av april i år.
Karlsson uppges bland annat ha uttalat sig om att Zlatan Ibrahimovic varit dopad under tiden i Juventus, med hänvisning till att fotbollsstjärnan gick upp tio kilo i muskler under relativt kort tid.
Han upprepade sedan uttalandena för en reporter från Nya Wermlands-Tidningen.
Några dagar senare bad Ulf Karlsson om ursäkt i ett öppet brev.
Landslagsmittfältaren Albin Ekdal, även han nämnd av Ulf Karlsson, valde att låta saken bero. Zlatan Ibrahimovic stämde dock kort därefter Ulf Karlsson för grovt förtal i ett så kallat enskilt åtal.
Zlatan Ibrahimovic spelade för Juventus 2004–2006.
Gå till toppen