Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Betong och blommor gav pris

Det krävdes 250 kubikmeter betong och 7000 perenner för att vinna Lunds stadsbyggnadspris 2016.

Trädgårdsarkitekten Ulf Nordfjell och skejtparksdesignern Fabian Narin delar på årets pris för den förnyelse de åskadkommit i Stadsparken. Fabian Narin, Pivotech, ligger bakom skejtparken och Ulf Nordfjell, Ramböll, har skapat Solens och skuggans trädgård och Paradaxeln.
Skejtparksdesignern Fabian Narin inspekterar sitt verk.Bild: Sandra Henningsson
De båda anläggningarna lockar besökare i varsin del av Stadsparken. Enligt motiveringen har ”Lunds stadspark varsamt förnyats och förändrats genom utvecklandet av distinkta och välgestaltade karaktärer i parkens olika delar. Härmed har stadsparken tillförts nya funktioner och rekreativa värden som uppskattas av såväl Lundabor som besökare från hela regionen. Parken axlar i sin nya skepnad rollen som stadens självklara vardagsrum, med ett brett utbud av upplevelser för alla generationer”.
Fabian Narin är glad över utmärkelsen.
– Det här är kul både på ett personligt och på ett professionellt plan. Jag är uppvuxen i Dalby och Lund, säger han.
Fabian Narin är inte bara ingenjör, utan även skejtare. Han tror att det är en förutsättning för att rita en bra skejtpark, men inte ens ritningar och 3D-modeller räckte hela vägen.
– Vi hade också en dialog under hela byggtiden och det gjordes små justeringar av hur de organiska partierna flätas samman. Det blev till och med bättre än det var tänkt från början.
Han har själv åkt flera gånger i parken och passade på att åka bräda igen någon timme innan prisutdelningen. Flera åkare var på plats trots kylan och några åkte sparkcykel.
Fabian Narin testar skejtparken som han designat.Bild: Sandra Henningsson
– Målet med parken är att den ska vara öppen för alla, säger Fabian Narin.
Så länge banan bara är torr så finns det ingen halkrisk. Lunds skejtpark är speciell eftersom en del av ytan är plattor och inte betong. Det inverkar på farten men ger enligt många åkare en härligt smattrande känsla.
Perennträdgården i Stadsparkens norra del började anläggas 2015. Ulf Nordfjell är en känd trädgårdsskapare och han anlitades redan 2009 för att planera förnyelsen av Lunds stadspark. Samma år utsågs hans bidrag i prestigefyllda Chelsea Garden Show till Best in Show. Han har anlagt många trädgårdar och rekonstruerat historiska parker runt om i Sverige.
Ulf Nordfjell använder ofta stenläggning och låga murar i sina trädgårdar. Även i Lund finns de sittrundlar i granit som han också använt tidigare.
Förutom de två pristagarna så riktar juryn även ett hedersomnämnande till kommunens tekniska förvaltning ”som med brett fokus och starkt engagemang bidragit till formandet av vår nya stadspark”.
Sydsvenskan har sökt Ulf Nordfjell utan framgång.
Gå till toppen