Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dag 355 med Elvis: Yoga is as yoga does

Elvis hade spelat både cowboy, fängelsekund, racerförare, fiskare, beväring och racerbåtsförare i sina tidigare filmer. Han var en, äh, mångbottnad skådespelare. Men med 1967 års ”Easy come, easy go” nådde han en ny botten. Här var han grodman. En lätt avdankad grodman, rentav.
Filmen innehåller ett par passabla låtar. Mer typisk ändå är den anskrämliga ”The love machine”. Och så har vi det riktiga bottennappet, kanske Elvis allra mest pinsamma låt: ”Yoga is as yoga does”, inspelad hösten 1966.
Låtskrivarna Fred Burch och Gerald Nelson verkar vara ute efter att förlöjliga det då gryende intresset inom pop- och ungdomsrörelsen för österländsk visdom och traditioner  i en text som har sina tungvrickande formuleringar varav vissa är rätt klyftiga (min favorit: You tell me just how I can take this yoga serious/When all it ever gives to me is a pain in my posteriors) men som inte en enda av dem ger sångaren chansen att ta sig igenom med värdigheten i behåll.
Filmen i allmänhet och låten i synnerhet kastar överbord Elvis alla möjligheter att vara up-to-date med det som 1966-67 var ungt, hippt och medvetet. Alltsammans är hopplöst fyrkantigt.
I filmen gör han låten som en duett, för berättelsens skull, med yogaläraren som spelas av Elsa Lanchester. Det gör låten lite mer begriplig, men den vinner föga på att bli begriplig. Skivversionen är snäppet mindre irriterande.
TILLÄGG
Jag hittade ett helt album med låtskrivaren Gerald Nelsons demos: ”Songs I wrote for Elvis”. De finns där allihop – ”The love machine”, ”Sing you children”, ”Dominic” (den om en impotent tjur), Yoga-låten och ”If I were you” som är helt okej – liksom låtar som Elvis aldrig tog sig an.
Jag hittade också en intervju med låtskrivaren, eller om det är hans text till cd-häftet, där han berättar om hur han brukade få filmmanus skickade till sig, med uppmaningen ”skriv något till den här!”. F.r det mesta var det ”antingen kul eller galet”. Till de galna uppdragen hörde Yoga-låten som han själv kategoriserar som the absolutely worst song I ever heard!
Gå till toppen