Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Fi vägrar gå på Malmöpolitikers julmiddag – med kött till förrätt, varmrätt och efterrätt

Feministisk initativ tackar nej till tisdagskvällens julmiddag för Malmö kommunfullmäktige med hedersgäster. Skälet: det dricks alkohol och äts kött för skattepengar. ”Även efterrätten innehåller kött”, säger Fi-ledamoten Lisa Rydje.

Lisa Rydje och hennes partikamrater från Fi vägrar gå på kommunfullmäktiges julmiddag.Bild: Privat
På tisdagen hålls årets sista kommunfullmäktigesammanträde i Malmö.
De folkvalda avslutar året med en gemensam middag i Knutssalen i Malmö Rådhus. Förutom fullmäktiges ordinarie ledamöter och ersättare, totalt 92 politiker, finns inbjudna samarbetspartners.
På inbjudningslistan finns till exempel alla Malmö stads förvaltningschefer, Skånes landshövding, länpolismästaren, biskopen i Lund, tingsrättens lagman och fullmäktigeordföranden i regionfullmäktige och Malmö kyrkofullmäktige.
Julmiddagen hålls i Malmö rådhus.Bild: Marcus Svensson
Det blir en trerättersmiddag. Den går att få vegetarisk eller vegansk. Men för den som inte gör specialbeställningar serveras animalier till både förrätt, varmrätt och efterrätt.
Politiker och hedersgäster får:
• Carpaccio på nötkött med brynt svamp, rostade kastanjer, lingon och västerbottenost.
• Pistage- och citronfyllt tuppbröst med apelsinsås och rotfruktsstomp.
• Saffranspannacotta med glöggkokta päron.
Fullmäktigeledamoten Lisa Rydjes bild från en tidigare julmiddag, med flera vinglas och kött till både förrätt, varmrätt och efterrätt.Bild: Lisa Rydje
– Det är som tidigare år. Samtliga rätter innehåller kött för den som inte aktivt väljer något annat, säger Fi-ledamoten Lisa Rydje.
I pannacotta ingår nämligen gelatin, som normalt tillverkas av svinsvål.
– Vi hari Fi tagit ett internt beslut om att inte gå på middagen. Vi vill driva på för att minska alkoholnormaliseringen och köttnormen, säger Lisa Rydje.
– Vi tycker också att det här är pengar som kunde användas bättre i en stad som Malmö, med stora utmaningar. Till exempel finns det i dag inga avgiftsfria toaletter i Malmö trots stor hemlöshet, säger Lisa Rydje.
Istället för middagen kommer Fi att arrangera ett alkoholfritt glöggmingel för sina medlemmar.
Kuvertpriset för trerättersmiddagen är 435 kronor. Totalnotan för de middagsgäster som väljer att dricka vin till förrätt och varmrätt beräknas bli ungefär 600 kronor.
Med 115 ätande och drickande det ger en nota till Malmös skattebetalare på ungefär 70 000 kronor.
– Jag respekterar Feministiskt initiativs beslut. Jag hoppas att de respekterar alla som väljer att gå på middagen, säger fullmäktiges ordförande Kent Andersson (S).
Kommunfullmäktiges ordförande Kent Andersson (S).Bild: Marcus Svensson
70 000 kronor är en ganska hög krognota?
– Politik är alltid en fråga om att prioritera. Det här är ett sätt att uppmärksamma att kommunens högsta beslutande församling lägger ännu ett år till handlingarna. För många ledamöter har det inneburit många timmars jobb och mycket engagemang.
Kent Andersson har själv inte möjlighet att gå på middagen.
2010 klubbade Malmö stads politiker en policy för att göra kommunens matinköp mera hållbara, bland annat genom minskad köttkonsumtion. Miljöförvaltningens kartläggning har visat att omställningen från kött går ”väldigt långsamt” på festmiddagar för politiker och chefer.
Läs mer: Barnen ska äta vegetariskt - politikerna får kött
Gå till toppen