Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Miljonbidrag till Teater Sagohusets miljöprojekt

Teater Sagohusets miljöprojekt "Sjätte kontinenten" har fått ett bidrag på en miljon kronor från Postkodlotteriets kulturstiftelse.

Projektet, som har en budget på uppåt 6,6 miljoner, ska förverkligas under 2017. Fokus ligger på miljöförstöringen i världshaven.
Plastsaker upphittade i Öresund.Bild: Lars Dareberg
Satsningen består av två teaterföreställningar för unga, en interaktiv utställning om hav och plaster i haven och så workshops ledda av forskare vid institutionen för biokemi och strukturbiologi vid Lunds universitet.
– Lokalen är inte spikad ännu, säger Hanna Nilsson på Teater Sagohuset.
– Vi diskuterar med Maxlab och även med kommunen om Folkparken.
Den lokal det nu blir ska rymma både föreställningarna och utställningen.
– I april har vi Sverigepremiär på pjäsen "Den sjätte kontinenten", av den prisbelönte franske barnboksförfattaren Daniel Pennac, berättar Hanna Nilsson.
Pjäsen har som målgrupp årskurs 9, gymnasiet och allmänheten. Titeln syftar på mängden plast i Stilla havet, som sammanräknad skulle kunna utgöra en egen kontinent.
– Vi har varit ute i årskurs 9 och informerat om projektet och det finns ett stort intresse där. Naturvetenskapslärarna är eld och lågor och vill komma med sina elever, förklarar Hanna Nilsson.
I april invigs också utställningen. Den utformas av forskare och studenter vid Lunds universitet, i samarbete med utställningskreatören Matlinah Omiti.
– Utställningen är sedan tänkt att vara öppen över sommaren och fram till premiären på "Fimbulvinter" i september, berättar Hanna Nilsson.
"Fimbulvinter" blir den andra teaterföreställningen, framför allt riktad till låg- och mellanstadieelever. America Vera-Zavala har specialskrivit verket, sagan om hur geten, ekorren och korparna räddade sin vän ormen och hela havet, just för Sagohuset.
– Idén till hela miljöprojektet föddes efter att en av våra medarbetare sett "Den sjätte kontinenten" i Paris, säger Hanna Nilsson. Dessutom har vi alltid drömt om att få göra vetenskapsteater och vi har också genomfört olika pedagogiska projekt med Skissernas museum och Vattenhallen.
– 2017 firas ju Universitetets 350-årsjubileum och då passar detta som hand i handske.
Teater Sagohuset söker aktivt bidrag från olika fonder och stiftelser och har fått in en del av totalsumman. Man hoppas också på sponsorer, miljöaktörer från olika miljöaktörer i regionen.
– Vi når ju många ungdomar och detta är ett viktigt ämne, så vi hoppas få in fler bidrag, säger Hanna Nilsson.
Gå till toppen