Zlatan

Snart gjuts Zlatan i brons

Nu är förlagan till statyn över Zlatan Ibrahimovic klar och skulptören Peter Linde väntar på ett godkännande från fotbollsstjärnan. Även när det gäller den krokiga tån. – Jag hoppas han ska tycka att det blev bra, säger Linde.

Peter Linde framför gipsförlagan av statyn över Zlatan Ibrahimovic.Bild: Marko Sävälää/TT
Det var på fotbollsgalan i november som fotbollförbundet berättade att anfallsstjärnan Zlatan Ibrahimovic, Sveriges genom tiderna bäste manlige landslagsmålskytt, ska avbildas och stå staty utanför nationalarenan Friends.
Men arbetet med skulpturen startade för mer än ett år sedan. Peter Linde, som visar upp gipsavbilden av skulpturen i sin ateljé i Saltsjöbaden utanför Stockholm, har presenterat flera olika förslag. Bland annat ett par på den berömda cykelsparken på just Friends som Ibrahimovic gjorde mål på från 30 meter.
– Men de (fotbollförbundet och Ibrahimovic) ville ha ett bredare perspektiv på hans gärning, säger Linde och visar upp modellerna på cykelsparken.
Det har också diskuterats hur Ibrahimovic ska hålla armarna – och hur påklädd han skulle vara.
– Jag var ett tag inne på att göra honom helt naken, men nu blev det så här. Jag tror inte att han själv velat vara helt naken, säger Linde.
– Men han sa att han sett många statyer utanför arenor där de oftast var nakna och att han tyckte om dem för att de var tidlösa. Det var kul att han såg tidlöshetsaspekten i att göra honom så naken som möjligt.
– Han sa också "överdriv, överdriv". Det är roligt att han ser fotboll som skulptur, att man måste överdriva för att det man tänkt sig ska nå fram.
Linde säger att det varit lätt att arbeta med Ibrahimovic som inte haft några större invändningar. Inte mer än ett allt för överdrivet ansiktsuttryck. Och så var det det där med pektån på höger fot som inte blev tillräckligt krokig.
– Men en underdrift är också en överdrift för att det inte ska se fel ut på skulpturen. Man ska inte tycka att tån ser fel ut, det måste stämma med skulpturen om tusen år, säger Linde och visar den sneda tån.
Skulpturen avbildar Zlatan Ibrahimovic som gör sin målgest med armarna uppsträckta, på ett jordklot.
– Att jag valde jordklotet var att han har gjort en världsomspännande gärning och även satt avtryck över hela jorden. Och så ser jordklotet ut som en boll.
Linde hade helst satt skulpturen på en hög sockel, för att minska risken för skadegörelse. Men det ville inte Ibrahimovic.
– För då syntes inte skulpturen för dem som lät sig fotograferas framför den.
I början av nästa år påbörjas gjutningen, i brons. Och till hösten ska den sättas upp.
Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på fotbollförbundet, säger att det dröjer med besked om exakt var Ibrahimovic-statyn ska placeras utanför Friends Arena. Det är heller inte klart vilka faktauppgifter som ska finnas med på statyn.

Fakta: Zlatan Ibrahimovic-statyn

Skulpturen blir totalt cirka 4,5 meter hög. Personavbilden blir 2,7 meter hög och gjuts i brons, som blir guldskimrande.
Den övre delen av klotet, där en karta är utskuren, ska vara i svart granit och den nedre delen av klotet blir i röd granit. Sockeln som statyn står på blir svart.
På klotet blir det en inskription med text och faktauppgifter.

Fakta: Zlatan Ibrahimovic

Född: 3 oktober 1981 i Malmö.
Familj: Sambon Helena Seger, sönerna Maximilian (född 2006) och Vincent (född 2008).
Position: Anfallare.
Landskamper/mål: 116/62.
Klubbar som senior: Malmö FF (–2001), Ajax (2001–2004), Juventus (2004–2006), Inter (2006–2009), Barcelona (2009–2010), Milan (2010–2012), Paris SG (2012–2016), Manchester United (2016–).
Ligatitlar: 2016 (Paris Saint-Germain), 2015 (Paris Saint-Germain), 2014 (Paris Saint-Germain), 2013 (Paris Saint-Germain), 2011 (Milan), 2010 (Barcelona), 2009 (Inter), 2008 (Inter), 2007 (Inter), 2006 (Juventus), 2005 (Juventus), 2004 (Ajax), 2002 (Ajax). Juventus blev fråntaget ligatitlarna 2005 och 2006 i samband med en spelskandal.
Gå till toppen