Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Spelens hus ersätts inte av Malmö stad för datorer som stals i Folkets park

Spelens hus fick datorer för 120 000 kronor stulna i samband med Malmö Pride. Malmö stad hade egna vakter på festivalen, men vägrar betala en krona i ersättning. ”Kommunen kan inte betala ersättning om det inte finns stöd i lag, säger stadsjurist Lina Andersson.

Sverok gick under parollen "Proud and nerdy" under sommarens Malmö Pride.Bild: Emmalisa Pauly
I augusti stals datorer som tillhör Spelens hus i Malmö från dansbanan Brändan i Folkets park. Datorerna var där under pridefestivalen på grund av satsningen Nörd på Pride.
Chris Jonasson är anställd som e-sportsutvecklare på Spelens hus och ansvarade för pridesatsningen i somras. Hen tog hårt beskedet hårt att Malmö stad inte ersätter de bärbara datorerna och annan spelutrustning, som enligt hen var värda sammanlagt ungefär 120 000 kronor.
– Fruktansvärt. Jag började gråta, helt ärligt, säger Chris Jonasson.
Läs också Stulen utrustning slår hårt mot Malmö Prides nördar
Chris Jonasson säger att det fördes en dialog med gatukontoret om säkerheten för datorernas förvaring i Folkets park.
– Jag frågade specifikt om vi behövde egna vakter där. Och de sa ”nä, vi har vakter, det är bara att låsa, vi har vakter där som skyddar”. När vi kom dit på morgonen var dörrarna fortfarande låsta och majoriteten av utrustningen var borta.
Chris Jonasson.Bild: Anna Wahlgren
Den försäkring Spelens hus har gäller bara i deras egen lokal och täcker därför inte stölden. Datorerna skulle användas till att engagera ungdomar i utanförskapsområden i föreningslivet.
– Vi skulle göra en tävling mellan fritidsgårdar. Vi skulle ut och prata om föreningslivet och ge ungdomar i de områden som Malmö stad inte lyckats nå en möjlighet att komma i kontakt med föreningslivet och engagera sig i och prova på den verksamheten vi älskar, säger hen.
Efter datorstölden har det projektet blivit svårare att genomföra.
– Är det något vi ser så är det att ungdomar inte lämnar sina områden. Vi måste ta oss till ungdomarna för att det ska fungera, säger Chris Jonasson.
Beslutet att inte ge ersättning för stölden har tagits av tekniska nämndens delegation, efter bedömning i Malmö kommuns skaderegleringsgrupp.
Enligt kommunens utredning har personalen i Folkets park sagt att det fanns nattvakter i parken, men samtidigt meddelat att Spelens hus och föreningen Sverok hade eget ansvar för sin utrustning.
– Det här är givetvis beklagligt, men kommunen kan inte betala ersättning om det inte finns stöd i lag, i det här fallet skadeståndslagen. För att ersättning ska utgå måste kommunen ha begått fel eller varit försumlig. Det menar vi att vi inte har varit, säger stadsjurist Lina Andersson på gatukontoret.
Lina Andersson kan inte svara på om låset var uppbrutet eller ej.
Gå till toppen