Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Ung hisskonst sätter färg på Herrgården

Åtta barn har fått dekorera var sin hiss på Herrgården i Rosengård. Tanken är att skapa engagemang och inspiration hos de boende och samtidigt sprida varma färger.

Glädjen var stor när elvaåriga Nor Muntazar för första gången fick se sin teckning i stort format som hisskonst. Den som gjorde det möjligt var Arben Latifi, områdeschef på Victoria Park.Bild: Martin Andersson
— Där jag växte upp i ett miljonprogramområde i Jönköping fanns det ett färgglatt motiv i en hiss. Det blev ett starkt och fascinerande minne som etsats sig fast, säger Arben Latifi, områdeschef på Victoria Park.
När åtta hissystem i fastigheter på Herrgården skulle bytas fick Arben Latifi idén att förse hissarna med olika färgstarka motiv. Han tog kontakt med Drömmarnas hus för att hitta åtta unga, lokala konstnärer. På Drömmarnas hus tog man i sin tur kontakt med Rosengårdsskolans fritidsgård.
— Det var en kompis som skulle måla en hiss, så jag hängde med. Det var jätteroligt! Jag ritade ett stort lägenhetshus, med många färger och lite fåglar, berättar elvaåriga Nor Muntazar som gärna vill jobba med design när hon blir stor.
De unga konstnärerna har deltagit i tre workshoppar under konstnärlig ledning på Drömmarnas hus.
— Vi har samtalat om minnen, samtid och drömmar. Vi har jobbat med fantasi och verklighet, i nuet och framtiden. Och så har vi arbetat med abstraktion och testat olika sorters teknik med den danska konstnären Per Kirkeby som förebild, säger konstnären Jafer Taoun från Drömmarnas hus.
Barnens åtta teckningar har sedan tryckts på laminatskivor som monterats i hissar på Ramels väg 13, 45, 57, 73, 75, 77, 95 och 117.
En förhoppning är att teckningarna, som alla hyresgäster kommer att se varje dag, ska inspirerar de boende. Sen hoppas man att motiven ska får spridning genom selfies på sociala medier.
— När sedan Nor blir äldre ska hon kunna återvända till just sin hiss och fortfarande se sitt konstverk åka upp och ner.
Ett hissföretag har hört av sig och vill använda idén. Och på Drömmarnas hus är man på gång att arbeta vidare med ungt skapande. Man skissa nu på en skulpturpark.
— Det är viktigt att ta barn på stort allvar. Att de får synas i det offentliga rummet, säger projektkoordinator Ann-Marie Erixon på Drömmarnas hus.
Nor Muntazar med sin originalbild som nu tryckts upp på laminat.Bild: Martin Andersson
Gå till toppen