Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kanonsatsning på snö i Lund

Skillnaden mellan Lunds högsta och lägsta punkt är 80 meter. Men trots att hela stan i praktiken är en stor backe har sporter som störtlopp och rodel haft svårt att få fäste. Nu ska det bli ändring. Med hjälp av en snökanon satsar Lund på att bli en vintersportort av rang.

Ingvar Freij, arbetsledare idrottsservice Lunds kommun, och Magnus Malmborg, enhetschef idrott, inspekterar snökanonen.Bild: Sandra Henningsson
Det börjar med skidfestival i Stadsparken den 15 januari. Ett 900 meter långt skidspår ska anläggas, men minusgrader är alltjämt en förutsättning.
En snökanon har hyrts in från Italien för 80 000 kronor och om förutsättningarna är optimala, med mer än tre minusgrader och rätt luftfuktighet, så kan den producera sju kubikmeter snö i timmen. För ett 900 meter långt skidspår räknar man med att det behövs 1 100 kubikmeter. Snön skulle kunna tillverkas i god tid före tävlingen och lagras vid Arenan.
– Konstgjord snö varar längre eftersom kristallerna är större, säger Bengt Olofsson från Ski Team Skåne, som avslöjar att man vill vara med och finansiera snökanonen för att göra satsningen permanent.
Bengt Olofsson, Ski Team Skåne, och Ingvar Freij, arbetsledare idrottsservice, hoppas på vinter i Lund.Bild: Sandra Henningsson
Han vill lansera längskidåkningen som ett alternativ för unga i en stad där fotboll och handboll dominerar.
– Vi vill slå ett slag för längdskidåkningen, säger Bengt Olofsson.
Lunds skidfestival den 15 januari inleds med Skånskt distriktmästerskap i längdåkningssprint.
– Det är en tävling för mer etablerade åkare, det finns faktiskt sådana i Skåne.
Under eftermiddagen hålls ett motionslopp med masstart där den vinner som åkt längst under en timme.
Barnens Vasalopp hålls på egen slinga för tredje året. Blåbärssoppa, medalj och diplom ulovas till deltagarna i 5-10 års ålder.
Det ska också erbjudas möjlighet att prova på längsskidåkning och låna skidor och pjäxor.
Men snökanonen ska inte bara användas till Stadsparken. Snöhögen på Stortorget konstateras vara en succé för de minsta och nu kan den högen förstoras.
Kommunen har redan en fyrhjuling med spåraggregat för att göra skidspår.
– Den har vi använt på Kungsmarken och vi hoppas på Sankt Hans backar, säger Magnus Malmborg, enhetschef för idrott i Lunds kommun.
Snöhögen på Stortorget kan bli större.Bild: Sandra Henningsson
– Vi ser en framtid med Sankt Hans backar som ett skidmecka, avslöjar Magnus Malmborg.
Backarna är från början en soptipp som skämtsamt kallas Monte Komposti. Det kan ändras till Monte Kompisti. Egentligen är det bara fantasin och plusgraderna som sätter gränsen för hur långt Lund kan gå som vintersportort.
Gå till toppen