Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Man måste tro på sig själv"

Att klara av skolan räcker inte för att få ett jobb, man måste kunna ta för sig i vuxenvärlden. Den slutsatsen drar Heva Ibrahim och Mahdi Aziz efter ett år i Mentor Sveriges traineeprogram.

Heva Ibrahim och Mahdi Aziz har under året fått lära sig tips och tricks på hur man klarar sig på arbetsmarknaden.Bild: Hussein El-alawi
En mörk torsdagskväll efter skolan samlas tio ungdomar från hela Malmö i Mentor Sveriges lokaler. De äter en macka och sedan kör de igång. Idag står övningsintervjuer och granskning av personliga cv:n på programmet. Workshopen heter "Haffa jobbet".
Detta är tionde och sista gången de träffas. Under året har de alla varit en del av Mentor Sveriges traineeprogram som syftar till att ge ungdomar kopplingar till arbetslivet på ett tidigt stadium.
Varje träff har haft olika tema och ungdomarna har träffat inspiratörer och coacher som berättat om retorik, att skriva ett säljande cv, att identifiera sina styrkor och att tala inför en grupp.
Förutom traineeprogrammet ha alla ungdomarna varit en del av ett mentorsprogram där de haft kontinuerlig kontakt med en vuxen.
Och ungdomarna själva tycker att det har varit lärorikt.
– Det viktigaste är att man har bra självförtroende och att man kan snacka med vuxna på ett vuxet sätt, säger Mahdi Aziz som går andra året på gymnaiset.
Heva Ibrahims tips till andra ungdomar är att skaffa en mentor och ett nätverk.Bild: Hussein El-alawi
– Retoriken är väldigt viktig. Hur man gestikulerar, vilken ton man använder och hur man uttrycker sig. Allt det spelar roll för vilket intryck man gör, säger Heva Ibrahim som också går andra året på gymnasiet.
Under sitt år i traineeprogrammet har både Heva Ibrahim och Mahdi Aziz fått arbetslivserfarenhet. Mahdi Aziz jobbar nu extra på Burger King.
– Jag tror jag fick mitt jobb tack vare att jag fick hjälp med min cv - så den blev mer säljande. Jobbet betyder jättemycket för mig. Nu känner jag mig som en vuxen, säger han och stoltheten går inte att ta miste på.
Heva Ibrahim har via programmet haft praktik på Lunds stenkross och har fått erbjudande om extrajobb framöver.
– Det är viktigt att att man får erfarenhet tidigt. Om man inte har någon erfarnehet när man är klar med sin utbildning då har man ingenting att visa för arbetsgivarna, säger Heva Ibrahim.
Mahdi Aziz ser ytterligare fördelar med att arbeta redan under studietiden.
– Har man skola och ett extrajobb då hinner man inte hålla på med en massa skit. Man har inte tid att ha kontakter med kriminella.
Mahdi Aziz och Heva Ibrahim får hjälp att identifiera sina styrkor av konsulten Sophie Åhlander.Bild: Hussein El-alawi
Vad har ni för tips till andra ungdomar?
– Skaffa en mentor och ett nätverk, säger Heva Ibrahim.
– Man måste tro på sig själv och våga ta för sig, säger Mahdi Aziz.
Men om man inte har bra självförtroende, vad ska man då göra?
– Då är det nog svårt, det är enda sättet, säger Mahdi Aziz.
– Men man kan ju träna på det. Man kan öva på att prata inför andra och att hitta sina bra egenskaper, säger Heva Ibrahim.

Mentor Sverige...

...är en ideell organisation som erbjuder alla ungdomar som vill en mentor.
Verksamheten finansieras genom samarbeten med företag.
Mentor Sverige har olika program där traineeprogrammet är ett.
Det största programmet är det mentorsprogrammet där ungdomar mellan 13 och 17 år får en egen mentor under 12 månader.
Alla som är vuxna över 20 år kan ansöka om att bli mentorer och ställer upp ideellt. Om man bedöms som lämplig genomgår man en utbildning.
Gå till toppen