Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Tolv Malmömord har blivit elva – flera misstänkta i andra fall har släppts

Antalet mord i Malmö minskar något – ett fall klassas inte längre som mord. Samtidigt har flera misstänkta i andra fall släppts ur häkte. Nu finns bara frihetsberövade i fyra av årets elva mordfall.

Kvinnan åtalades för mord på en man på Lindängen i augusti, men tingsrätten bedömde att det var en olycka. På onsdagen fastställs domen.Bild: Patrick Persson
Det är en 56-årings våldsamma död på Lindängen i augusti som justerar ner den rekordhöga mordsiffran för 2016. En kvinna åtalades för att ha knivhuggit sin amfetaminlangare till döds i dennes lägenhet. Men tingsrätten friade kvinnan och bedömde att mannen orsakat sin egen död, genom att springa in i kniven. Kvinnan höll upp den för att freda sig, men gjorde inga utfall, sa hon i rätten.
Nu har åklagare Pär Andersson bestämt sig för att inte överklaga.
– Jag har inte lyckats få fram någon bättre bevisningen som kan styrka min tes.
Du tror ändå att kvinnan dödade honom med uppsåt?
– Annars hade jag inte väckt åtal. Men nu har ju domstolen prövat det, så vi får acceptera det, säger åklagare Pär Andersson.
Utifrån Malmö tingsrätts bedömning av fallet har det nu skett elva mord i Malmö, istället för tolv.
Åklagare i två av de mer uppmärksammade morden har på sistone också stött på motgångar. Det gäller morden på Munkhättegatan i februari och Nydala i mars.
Läs också Vittne till mordet: ”Det gick jävligt fort”
En av de misstänkta för Nydalamordet begärde att hovrätten skulle granska häktningsbevisen – som då släppte honom, efter sju veckor i häkte.
Åklagare Jeanette Sprimont förvånades av hovrättens bedömning, eftersom flera tingsrättsdomare och en hovrättsdomare tidigare godkänt bevisningen. Hon själv ansåg att bevisen stärkts under häktningstiden.
Trots det beslutade hon då att släppa även den andre misstänkte. Detta hände i slutet av november.
– Jag hade ungefär samma bevisläge mot dem. Jag måste vara saklig. Bedömer hovrätten att det som jag presenterat inte är tillräckligt för sannolika skäl och släpper den ene så får jag göra samma sak med den andre. Sen får vi fortsätta utredningen med dem på fri fot. De är fortfarande misstänkta, säger Jeanette Sprimont.
– I praktiken fortsätter utredningen med ganska oförminskad fart. Men man måste såklart göra andra överväganden och det försvårar förhör med andra, när de misstänka är på fri fot och har möjlighet att påverka folk. Om folk är rädda, så är det lättare att prata med dem om de misstänkta är bakom lås och bom.
Läs också Lindängen: Gängman blev avrättad
Utredningen om mordet på en 30-årig ledargestalt i den så kallade M-falangen i februari är nu nere i en häktad person, mot fem i början av november.
Den senaste släpptes för cirka tre veckor sedan.
– Vi har utrett de omständigheter som låg till grund för frihetsberövandena, så långt det har varit möjligt i nuläget, säger åklagare Magnus Pettersson.
– Det finns inte mer att göra för att komma vidare i de delarna, och vi har inte tillräcklig styrka i misstankarna för att väcka åtal. Då har jag hävt häktningarna.
En 24-årig man sitter fortfarande inlåst.
– Vi har haft en mängd frågor och omständigheter som vi har tittat på. Vissa har fått förklaringar som vi inte kunde se från början, när de här personerna frihetsberövades. Men det finns ett antal omständigheter kvar som inte är utredda ännu, säger åklagare Pettersson.
Med den siste häktade i M-falangmordet har polis och åklagare nu frihetsberövade i fyra av årets elva mord.
Läs också Rekordmånga mord i Skåne – hela listan
En 46-årig man dömd för ett missbruksrelaterat mord i januari har redan börjat avtjäna sitt fängelsestraff.
Därutöver sitter det häktade i mordet på en 16-åring på Östra kyrkogården, samt i fallet med den försvunne sjubarnspappan i somras. Det fallet är rubricerat som människorov, men alla räknar med att sjubarnspappan är mördad.
Gå till toppen