Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svenska datalagringen underkänns

Svenska myndigheter kan inte fortsätta tvinga operatörerna att masslagra kundernas trafikuppgifter från telefoner och internet, fastslår EU-domstolen. Teleoperatörerna jublar medan inrikesminister Anders Ygeman (S) och åklagare är oroade.

EU-domstolen ger underkänt för den svenska lagstiftningen om datalagring. Här inrikesministern Anders Ygeman (S) och förre rikspolischefen Sten Heckscher när den senares utredning om datalagring presenterades förra året. Arkivbild.Bild: Björn Ewenfält / TT
Tvisten mellan statliga Post- och telestyrelsen (PTS) och Tele2 har inte handlat om datalagringens vara eller inte vara. Tele2 har, med stöd av alla andra svenska tele- och bredbandsoperatörer, hävdat i domstol att den svenska lagen tillåter en för bred och ospecificerad lagring av kundernas data och därför strider mot EU-rätten.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen