Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Terror i Europa 2016 – ett mörkt år för kontinenten

Ett år av terrordåd som skakat Europa går mot sitt slut. Ska attacken i Berlin i måndags bli den sista i raden av våldsdåd?

Antalet döda under året är det högsta sedan 2004, då 191 personer dog när ett tåg sprängdes i Madrid. Siffran – cirka 300 döda – dock betydligt lägre än under 1970-talet, då irländska IRA och baskiska ETA:s kamp skördade över 400 offer under flera år.
Blommor utanför Bataclan i Paris.Bild: Christophe Ena

13 november 2015: Paris

”En krigshandling” kallade Frankrikes president François Hollande den serie av koordinerade attacker som skakade Paris denna dag. Masskjutningar och bombdåd dödade sammanlagt 130 personer, flest av alla på anrika konsertlokalen Bataclan, där 100 personer hölls gisslan och avrättades.
Elva personer dog på två restauranger, Le Petit Cambodge och Le Carillon. Det förekom också explosioner utanför fotbollsarenan Stade de France. IS tog i efterhand på sig ansvaret för attackerna.
Zaventem Airport i Brussel på en bild från 23 mars.Bild: Geert Vanden Wijngaert

22 mars 2016: Bryssel

34 personer omkom och ytterligare 190 skadades i tre sprängattentat i Bryssel. Två av dem ägde rum på flygplatsen Zavamten och ett på en tunnelbanestation nära EU:s huvudkontor. Även här tog IS på sig ansvaret för attackerna.
Förövarna hade kopplingar till den terrorcell som låg bakom attentaten i Paris i slutet av året. En av de inblandade var svenske Osama Krayem, med rötter i Malmö, som också hade ett förflutet som IS-soldat i Syrien.
Passagerare omfamnar varandra efter attentatet på Istanbuls flygplats i juni.Bild: Emrah Gurel

28 juni 2016: Istanbuls flygplats

Skottlossning och självmordsbombare dödar 45 personer, inklusive de tre terroristerna, på Atatürk-flygplatsen i Istanbul vid 22-tiden på kvällen. 230 personer skadas. Enligt turkiska myndigheter agerade attentatsmännen på order av IS. Dådet hade föregåtts av två sjävmordsbombningar i Istanbul under januari och mars.
Promenade des Anglais i Nice, några dagar efter attacken som dödade 84 personer.Bild: Claude Paris

14 juli 2016: Nice

En lastbil kör rakt in i en folksamling som samlats på strandpromenaden i Nice för att se på fyrverkerier i samband med Franrikes nationaldag. 84 personer avlider omedelbart och ytterligare 18 får livshotande skador. Lastbilen fortsätter utan att stoppa flera hundra meter.
Gärningsmannen, den 31-årige tunisiern Mohamed Lahouaiej Bouhlel, sköts av polisen på brottsplatsen. Senare hävdades det att han hade inspirerats av och radikaliserats av IS.
En bild från begravningen av prästen Jacques Hamel, som knivhöggs till döds i sin kyrka.Bild: Charly Triballeau

26 juli 2016

Två män stormar in i en kyrka i Normandie och tar fem personer som gisslan under morgonmässan. En äldre präst, Jacques Hamel, knivhuggs till döds. Två män greps senare. Enligt François Hollande hade männen utfört attacken "i IS' namn".
En fransk polisman lägger ner blommor framför den plats där en av hans kollegor mördats.Bild: Thibault Camus
Nio personer sköts till döds av en tonårig gärningsman på ett köpcentrum.Bild: Peter Kneffel

23 juli 2016: Skottdåd i München

Nio personer skjuts ihjäl i ett dåd i ett köpcentrum i München. Den 18-årige gärningsmannen tog sitt liv efteråt. Motivet är inte klarlagt.

Under 2016: Knivskärningar på flera platser i Europa

I år har ett tiotal knivdåd i Europa kopplats till gärningsmän, inspirerade av islamistisk terrorism. I juni dödades en polis och hans hustru i den franska staden Magnanville. I januari klev en beväpnad man in på en polisstation i Paris och angrep poliser med en yxa.
Den lastbil som används i attentatet bogseras bort från platsen.Bild: Hussein El-alawi

19 december: Lastbilsattack mot julmarknad i Berlin

Vid 20-tiden på kvällen, måndagen den 19 december, körde en ensam gärningsman in en kapad långtradare i folkmassan på en julmarknad i centrala Berlin. Tolv personer, bland dem den polske lastbilschaufför vars fordon kapats, dödades i attacken. Ytterligare ett tjugotal har allvarliga eller livshotande skador.
Polisen gjorde ett snabbt gripande av en misstänkt gärningsman, men sedan det visat sig att det saknades teknisk bevisning släpptes mannen och misstankarna avskrevs.
Specialpoliser arbetar utanför Zürichs islamiska kulturhus och moské.Bild: Ennio Leanza

19 december: Tre män skjuts ner i en moské i Zürich

Samma dag som Berlindådet stormade en ensam beväpnad man in i en moské i schweiziska Zürich och sköt ner tre personer. De skadades, men tros överleva angreppet. Motivet för dådet är oklart – det är inte säkert att det handlar om vare sig högerextrem eller islamistisk terrorism, enligt den schweiziska polisen.
Gå till toppen