Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dag 357 med Elvis: Santa bring my baby back to me

De där båda rappa slagen på virvelkaggen som DJ Fontana inleder den här låten med får en att misstänka det värsta: någon har skjutit jultomten! Två skott rätt i bröstet, om inte skägget stoppat kulan.
Men så illa gick det inte, för i nästa ögonblick hör vi Elvis och The Jordanaires skriva sin önskelista. Den har bara en punkt. Hur så? Den allra första önskningen är redan uppfylld. Det såg Aaron Schroeder till, låtskrivaren, när han levererade denna dänga som hör till de första renodlade rock’n’roll-jullåtarna.
Den har inte samma finess och humor som Leiber & Stollers ”Santa Claus is back in town” – och manar inte fram samma passion – men den fyller väl sin plats på Elvis första jul-lp, från 1957.
Och den har blivit tillräckligt mycket av klassiker för att Red West, som också har en karriär i Psychotic Youth, skulle göra en travesti av den när han förra året gjorde en julskiva. Den kom att heta ”Santa bring my Buick back to me” och anknyter väl i viss mån också till Baker Knights ”Bring my Cadillac back”. Aaron Schroeders titel är tillräckligt slagfärdig för att så sent som i år nästan reproduceras i Lisa Ajax julsingel ”Santa bring my baby to me”. Fast mer än så räckte inte inspirationen till.
(Bilden, hämtad på jonathanturley.org, visar en installation i Kalifornien 2009: en man, som ville protestera mot julens kommersialisering,  utsmyckade sin gräsmatta med en dödsskjuten tomte och en Jesusgestalt med hagelbössa.)
Gå till toppen