Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

18-åring ringde en vän och bad om att bli rånad

Han trodde de skulle ses och prata på skolgården. Vad han inte visste var att den 18-åriga kvinnan hade beställt ett rån. Nu döms hon till fängelse.

En ung kvinna och en pojke döms för medhjälp till rån och rån på Nydalaskolan i september förra året.
Offret, en då 20-årig man, hade skrivit till kvinnan på sociala medier och de bestämde att de skulle ses. Men under mötet dök två rånare upp. Den ena tog fram en kniv och tryckte upp mannen mot väggen med kniven mot hans strupe.
Mannen rånades på två telefoner och 1 500 kronor i kontanter. Under rånet stod den unga kvinnan, då 18 år, brevid. Rånarna tog även hennes telefon.
Ett par dagar senare träffades de igen. Då ville den unga kvinnan ha mannens kontouppgifter för att sätta in pengar och hotade att han annars skulle få mer problem med rånarna.
Han blev rädd och lämnade ut uppgifterna. Det kom in 10 000 kronor på hans konto som han tog ut och gav till kvinnan. Det var ett sms-lån som tagits i hans namn.
Kvinnan berättar att hon tyckte att mannen var påträngande i sin kontakt med henne. Hon beställde rånet för att bli av med honom. För uppgörelsen med sms-lånet fick kvinnan behålla 2 500 kronor.
Hon säger själv under rättegången att det aldrig förekommit någon kniv eller några hot, något som de två rånarna också hävdar. De erkänner rånet men berättelserna om hur det gått till skiljer sig.
Tingrätten anser att offret är den mest trovärdiga eftersom han inte ändrat sina uppgifter och för att hans version stämmer med flera andra versioner som berättats.
Kvinnan döms för medhjälp till rån och för medhjälp till bedrägeri och utpressning. Kvinnan var 18 år när brottet begicks och hon var inte straffad tidigare. Hon döms nu till skyddstillsyn och en månads fängelse.
Den ene rånaren var vid brottet 16 år. Han har straffats för liknande brott tidigare och döms därför till ungdomstjänst och ungdomsvård.
Den andre rånaren var minderårig och döms därför inte.
Gå till toppen