Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen tvingas spara minst 40 miljoner

Politikerna pressar polisen att lösa fler brott. Men pengarna räcker inte. Nästa år tvingas polisen i Skåne spara, står nu klart.

Bild: Patrick Persson
HD och Sydsvenskan kunde för två veckor sedan berätta om den hotande budgetkrisen för polisen i region Syd. Mycket berodde på hur stor del av polisens nationella budget som skulle skickas till södra Sverige.
Nu har rikspolischefen Dan Eliasson bestämt sig. Region Syd får den största ökningen av anslaget, 5,3 procents ökning, eller 148 miljoner mer än under 2016.
Men det räcker inte.
– Även om vi får 148 miljoner mer, mest av alla regioner, så innebär det att vi måste bromsa, säger ekonomichefen i Syd, Monica Hallberg.
Anledningen är, utöver de vanliga kostnadsökningarna för framförallt löner, att polisen anställt många under 2016.
– Det ser ut som att det fattas 40 till 50 miljoner kronor. Men det är fortfarande preliminära beräkningar.
Det som återstår för att slå fast hur mycket polisen måste minska sina kostnader är hur mycket pengar som blir över i år.
– Vi räknar just nu med 30 miljoner, men jag hoppas innerligt att det blir mer än så, säger Monica Hallberg.
30 miljoner i överskott i år är redan inräknat när hon uppskattar sparkravet till minst 40 miljoner kronor.
Det polisen har att spara på är framförallt civilanställda. Nuförtiden anställs personer med annan bakgrund än polishögskolan som brottsutredare. Under 2016 har också många anställts till ledningscentralen och till polisens kontaktcenter (dit man kommer om man ringer 11414).
– Där behöver vi bromsa. Vi kommer inte kunna fortsätta rekrytera och vi kan inte ersättningsrekrytera när någon slutar mer än i väldigt begränsad omfattning, säger Monica Hallberg.
Antalet poliser är svårare att styra, eftersom det till största delen bestäms utifrån en nationell fördelning av eleverna vid polishögskolorna.
Samtliga högre chefer inom polisens södra region kommer nu få se över sina ekonomier. Budgeten beräknas bli klar tidigast i mitten av januari.
– Det finns inga beslut fattade. Varje polisområdeschef och enhetschef kommer få ta ställning till om den har en budget som möjliggör ersättningsrekrytering eller inte. Men det handlar definitivt inte om att säga upp några anställda, utan om att bromsa den kraftiga ökning som vi har haft hittills, säger Monica Hallberg.
Även om polisen minskar antalet civilanställda nästa år kommer de enligt Monica Hallbergs beräkningar sannolikt ha ökat med nästan 200 sett över både 2016 och 2017.
Polisens region Syd består av Skåne, Blekinge, Kalmar– och Kronobergs län.
Gå till toppen