Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Film

Barnen tar över i "Bamse"

Skurken Krösus Sork, till vänster, dyker upp i den andra Bamsefilmen från Malmöbolaget Sluggerfilm. Till vänster Lova och hennes mamma, som är häxa.Bild: Nordisk film

Bamse och häxans dotter

BIO. ANIMERAD FAMILJEFILM. Sverige, 2016. Regi: Christian Ryltenius och Maria Blom. Röster: Peter Haber, Morgan Alling, Steve Kratz, Laura Jonstoij Berg, Tea Stjärne, Jonas Karlsson. Barntillåten. Längd: 1.05.
Att det skulle bli ytterligare en film om världens starkaste och snällaste björn, Bamse, efter framgången med ”Bamse och tjuvstaden” för två år sedan är självklart. Rune Andréassons populära seriefigur publicerades första gången i Allers för femtio år sedan. I dag är björnen med den magiska dunderhonungen och kompisarna Lille Skutt och Skalman en institution i svensk barnkultur.
I den nya filmen, med manus av Ida Kjellin och Sofie Forsman, flyttas fokus i stor utsträckning från Bamse till barnen i byn. En dag dyker den nya flickan Lova upp i skolan och vill delta i undervisningen men hon längtar framför allt efter kompisar att leka med. Lova bor med sin mamma, häxan, djupt inne i den mörka skogen. Samtidigt har den girige Krösus Sork upptäckt guld i bävrarnas damm och smider planer på att spränga fördämningen med allt vad det innebär av översvämning i byn.
Det blir spännande och äventyrligt när Krösus tar hjälp av Lovas mamma som med sina häxkonster påverkar händelserna, men där barnens uppfinningsrikedom och känsla för solidaritet vinner segrar. Bamse äter naturligtvis av dunderhonungen och allt slutar väl. Konstigt vore det annars i den här rättrådiga animerade världen, där det inte ges mycket utrymme för problematisering.
Liksom i förra filmen finns Malmöbaserade Sluggerfilm med i design och produktion. Det är välgjort, igenkännligt och proffsigt. Stor omsorg har också lagts ned på röstregin, som Maria Blom svarar för. Jonas Karlsson är ny i gänget och ger med pondus röst åt Krösus Sork. Åtminstone så länge han ser sig som vinnare. Också Lova (Laura Jonstoij Berg) och Nalle-Maja (Tea Stjärne) gör animationen livfull med sitt känsloladdade spel.
”Bamse och häxans dotter” har chans att bli ett av julens mest trivsamma familjenöjen.
"Bamse och häxans dotter" har biopremiär på juldagen.
Läs alla artiklar om: Filmfredag 23 december
Gå till toppen