Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Misstänkte Berlinterroristen dödad i eldstrid med polis utanför Milano

"Personen som dödades är utan tvekan Anis Amri", säger Italiens inrikesminister.

Efterlysningen av Anis Amri.
Vid tretiden, tidigt på fredagsmorgen, fick polisen i Sesto San Giovanni norr om Milano tips om en man som uppförde sig misstänkt.
Han befann sig alldeles invid järnvägsstationen.
En patrull med två polismän skickades dit. När de bad mannen, som var ensam och till fots, att visa sina identitetshandlingar, spårade situationen snabbt ur.
– Jävla snutar, ropade Anis Amri, 24, när poliserna stoppade honom.
Han fick sedan fram en 22-kalibrig pistol ur sin ryggsäck och öppnade eld mot polismännen. En av dem träffades i axeln.
Anis Amri, 24, som misstänks ha utfört attentatet i Berlin som dödade tolv personer, sköts ner vid kl 03 i morse framför järnvägsstationen i Milanoförorten Sesto San Giovanni. Skotten föll omedelbart utanför huvudentrén.Bild: Google Maps
De lyckades dock skjuta tillbaka, två skott, varav det ena träffade Anis Amri i bröstet och dödade honom. Polisens försök att återuppliva honom var förgäves.
Anis Amri var sedan i tisdags huvudmisstänkt för attacken i måndags i Berlin som dödade tolv och skadade ett femtiotal personer.
Under natten spärrades området av och en rättsteknisk undersökning gjordes av platsen.
Bevisen mot honom anses starka: hans plånbok med ID-handlingar hittade i förarhytten på lastbilen, hans fingeravtryck på handtagen. Han har också fastnat på film bara ett par timmar innan attentatet.
Med sig hade Anis Amri bara ett fåtal ägodelar. Ingen mobiltelefon men en liten dolk och ett par hundra euroo, skriver La Repubblica.
När han stötte på polisen hade han varit i Sesto San Giovanni ett par timmar - hans tåg, som kom från Frankrike hade Milano som slutstation.
Kroppen har täckts över i det avspärrade området i Milano.Bild: Daniele Bennati
Den italienska polisen kunde identifiera honom med hjälp av fotografer och fingeravtryck. Vid klockan 11 meddelade italiensk inrikesminister att det inte rådde några tvivel om hans identitet.
– Personen som dödats har undersökts på alla sätt som görs i en sådan här situation. Han är utom alla tvivel Anis Amri, den misstänkte för attacken i Berlin, sade Italiens inrikesminister Marco Minniti.
Utredarna arbetar nu för att ta reda på om den pistol som Anis Amri hade med sig till Italien var den samma som använts för att kapa lastbilen och döda den polska lastbilschauffören som körde den.
Den polis som sköts i axeln vårdas på sjukhuset i närbelägna Monza, men hans skador är inte livshotande. En italiensk medborgare, en ung kvinna, dödades i attentatet i Berlin.
Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière kommenterade dödsskjutningen under fredagen.
– Denna framgång i utredningen har tyvärr inte förändrat hotnivån i Tyskland. Den är fortsatt hög. Säkerhetsmyndigheter fortsätter att vara vaksamma, vilket de senaste dagarnas gripanden visar.
– Nu när denne terrorist inte längre utgör en fara, är tiden inne att prata om konsekvenser. Jag kommer inom kort att ha ett samtal med min kollega (Tysklands justitieminister) Maas om detta, fortsätter han.
Sesto San Giovanni ligger norr om Milano. Anis Amri har tillbringat flera år i Italien, innan han 2015 reste till Tyskland.Bild: Google Maps

Fakta: Detta har hänt

Vid 20-tiden i måndags kväll körde en lastbil in i folkmassan vid en julmarknad i anslutning till Kurfürstendamm vid Gedächtniskirche i de västra delarna av den tyska huvudstaden Berlin. Tolv människor dödades och 48 skadades.
Polisen tror att lastbilen hann köra 50–80 meter genom marknadsområdet innan den stannade.
En person som färdades i lastbilen lyckades ta sig från platsen, enligt vittnen. En dryg timme greps en man som misstänktes ha kört fordonet, men han släpptes senare.
En annan man, polsk medborgare, hittades död i lastbilen. Polisen tror inte att denne har kört lastbilen, som man misstänker har stulits från en polsk byggarbetsplats.
Misstankarna riktades mot 24-årige Anis Amri sedan polisen bland annat funnit en id-handling i hans namn i lastbilen.
På onsdagen spred tyska myndigheter Anis Amris namn och bild ut i Europa och varnade för att han var farlig och sannolikt beväpnad.
Källor: Tyska polisen, CNN, Reuters, AFP
Läs alla artiklar om: Lastbilsattacken i Berlin
Gå till toppen