Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gripande jakt efter familjen

Dev Patel spelar indiern Saroo Brierley som råkade komma bort från sina föräldrar som femåring. "Lion" är baserad på en sann historia.Bild: Scanbox

Lion

BIO. DRAMA. Australien/USA, 2016. Regi: Garth Davis. Med: Dev Patel, Sunny Pawal, Rooney Mara, Nicole Kidman, David Wenham. Åldersgräns: 11 år. Längd: 1.58.
Varje år försvinner ­80 000 barn I Indien, enligt filmens eftertext. ”Lion”, baserad på Saroo Brierleys bok om sitt liv, skildrar den nästan osannolika feelgood-historien om ett av dem.
1986 kom den fattige femåringen Saroo bort från sin äldre bror då de letade jobb på en järnvägsstation i en liten ort i norra delen av landet. Han blev instängd på ett tåg och kunde inte ta sig ut förrän 160 mil därifrån i miljonstaden Calcutta. Där talade alla bengali, medan han endast kunde hindi.
Berättelsen om Saroo och hans överlevnad i slummen med andra barn, risken för sexuellt utnyttjande och hur han slutligen hamnar på ett statligt barnhem är gripande. Det beror inte minst på Sunny Pawal i huvudrollen, ett välavvägt manus och regissören Garth Davis fingertoppskänsla i arbetet med den utsökta unga talangen. Garth Davis regisserade flera av delarna i Jane Campions tv-serie ”Top of the lake”.
När handlingen hoppar tjugo år framåt i tiden är platsen Tasmanien. Där har Saroo (Dev Patel) vuxit upp hos adoptivföräldrar i en trygg medelklassfamilj och börjar studera i Melbourne. Under en middag hos kurskamrater med indisk bakgrund väcks tidiga minnen till liv via smaken av en sötsak. Saroo tipsas om nystartade Google Earth för att hitta sitt ursprungliga hem och börjar en lång resa med datorns hjälp.
”Lion” är en film med många kvaliteter, inte minst på skådespelarsidan. Dev Patel (”Slumdog millionaire”, ”Hotel Marigold”) är elektrifierande, trovärdig rakt igenom, inte minst då Saroo drabbas av tvivel och kris. Nicole Kidman gör med utsökta, små, medel en mindre roll som hans adoptivmor. Greig Frasers foto, långa stunder från hög höjd, passar perfekt i ett drama där kartbilden får avgörande betydelse.
Tyvärr drar den känslosamma finalen ut alldeles för länge och sentimentaliteten slår till. Där hade publiken själv kunnat få fylla i. Glöm inte näsdukar!
"Lion" har biopremiär på juldagen.
Gå till toppen