Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Minnesord

Hans Holmberg

Lektor Hans Holmberg, Kristianstad, har avlidit, 82 år gammal. Hans närmaste är hustrun Ingalill och barnen Kristina och Peter med familjer.

Hans Holmberg var bördig från Vellinge och student i Malmö, men sedan nästan femtio år tillbaka var Kristianstad hans stad. Han var min kollega på högskolan här och en viktig förmedlare på flera områden såväl inom som utom Kristianstads litteraturhistoria. Sin tjänst på Söderportskolan men framför allt på högskolan utvidgade han till att också omfatta barn- och ungdomslitteratur. En pionjärgärning!
För de flesta var Hans känd för att ha placerat Kristianstad på den litterära kartan. Hans forskning och skriverier om Gustaf Hellström, Fredrik Böök, Albert Henning, Birgitta Trotzig med flera var något nytt, som inte minst publicerades i Föreningen Gamla Christianstads årsskrifter. Skriverier som kan sägas sammanfattas i samlingen ”Stad, öppna dig!”, som Kristianstadsbladet gav ut 2007. Hans danska intresse växte från licentiatavhandlingen om J P Jacobsen över Ludvig Holberg, H C Andersen och Herman Bang till ingående studier i Karen Blixens författarskap.
För mig var våra resor i Danmark oförglömliga. Vi besökte Sparre-Madigans grav på Tåsinge och vi kom till Kaj Munks prästgård i Vedersö på Jyllands västkust, varifrån kyrkoherden hämtades för att bli mördad på order av Gestapo. Mötet med änkan fru Lise Munk var omtumlande! Ingen av oss glömde det.
Gå till toppen