Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Körde ihjäl sin man under skilsmässobråk – nu döms hon för vållande till hans död

Under skilsmässobråket ville kvinnan lämna villan i sin bil. Men hennes man ställde sig ivägen, då gasade hon. Nu döms kvinnan för att orsakat mannens död.

Paret låg i skilsmässa och när kvinnan skulle lämna blev det bråk.Bild: Polisen
Den 27-åriga kvinnan orsakade sin mans död när hon körde på honom och sedan fortsatte att köra med mannen på motorhuvudet. Det slår tingsrätten i Malmö fast och dömer kvinnan för vållande till annans död.
Det var den 20 december förra året som kvinnan kom till parets gemensamma bostad på Djupadal. Paret låg i skilsmässa och kvinnan skulle hämta sina sista saker. Det blev bråk och när kvinnan körde iväg ställde sig mannen i vägen.
Läs också Körde ihjäl sin man under skilsmässobråk
Kvinnan körde då på mannen och fortsatte att köra runt 70 meter med mannen på motorhuven. Hon krockade med en lyktstolpe och mannen föll till marken. Krocken och färden på motorhuven dödade honom.
Åklagaren åtalade kvinnan för vållande till annans död. Han anser att hon handlat oaktsamt eftersom hon inte har saktat ner eller stannat utan bara accelererat.
Kvinnan själv har nekat till brottet och hävdar att mannen varit medvållande och att hon handlat i en nödliknande situation.
Mannen ska ha blivit aggressiv under bråket. Han hade tidigare dömts för misshandel av kvinnan.
Hon berättar att hon först försökte backa ifrån mannen men att han hela tiden gick nära bilen. När hon försökte köra förbi honom flyttade han sig. Han ska också ha dunkat i motorhuven och skrikit åt henne. Hon ska då ha agerat i panik och gasat.
Tingsrätten bedömer kvinnans berättelse som trovärdig och hennes reaktion som rimlig, Men med tanke på att hon befunnit sig i en låst bil med en telefon till hands så har hon inte befunnit sig i nöd eller fara.
Hon kunde ha tutat, ringt polisen eller på något annat sätt tillkallat hjälp. Tingsrätten anser att hon trots rädslan därför fortfarande var skyldig att som bilförare inte utsätta andra trafikanter för fara.
Det är hennes oaktsamma beteende som har orsakat makens död och hon döms därför. Hon får villkorlig dom och 100 dagsböter.
Läs också Påkörde fotgängaren i Djupadal död
Gå till toppen