Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Min Doktors sparkade vd berättar om oenigheten med styrelsen

Det var tänkt att se ut som ett beslut i samförstånd, att Charlotta Tönsgård lämnade vd-jobbet för den digitala vårdgivaren Min Doktor i Malmö efter bara åtta månader. Men fasaden sprack när styrelseordföranden i flera intervjuer uttalade sig kritiskt om hennes kompetens för uppdraget att expandera bolaget. Nu berättar Charlotta Tönsgård vad som egentligen hände.

Charlotta Tönsgård, tidigare vd Min Doktor. (Foto: Jenny Leyman)
”Ett tillväxtbolag är krävande på många sätt och styrelsen och jag har nu i samråd kommit fram till att nästa steg i utvecklingen av Min Doktor kräver nya krafter.”
Det uttalandet från Charlotta Tönsgård i ett pressmeddelande från Min Doktor var tänkt att mildra dramatiken i styrelsens beslut att med omedelbar verkan byta ut henne efter mindre än ett år på vd-posten.
– Jag fick se citaten som skulle gå ut från mig och godkände dem, framför allt för bolagets bästa, säger Charlotta Tönsgård till 8till5 efter att ha funderat något dygn på om hon alls skulle kommentera händelserna.
Hon hade inte tänkt uttala sig om det som hände, men ändrade sig efter att styrelseordföranden Christian W Jansson i en intervju med 8till5 bland annat förklarat att styrelsen visat ledarskap genom att med sitt beslut hindra henne från att misslyckas med vd-uppdraget – ett uttalande som i sin tur fick en rad tunga profiler bland skånska uppstartsbolag att kritisera hanteringen av Charlotta Tönsgård i en debattartikel. Efter det har hon känt ett behov av att ge sin version av det som hänt.
Charlotta Tönsgård berättar om hur hon ställdes inför fullbordat faktum vid ett möte med styrelseordföranden i måndags förmiddag. Allt skedde enligt henne väldigt abrupt och hon tvingades lämna vd-uppdraget med omedelbar verkan.
– Vi behöver kanske inte låtsas längre att detta skedde i samförstånd. Jag fick beskedet av min styrelseordförande innan lunch i måndags. Det hade inte föregåtts av någon diskussion innan.
Varför fick du sparken? Vad fick du för förklaring?
– Jag får erkänna att jag är lite förundrad. Jag har ändå lyckats expandera bolaget enligt den plan som jag har lagt tillsammans med styrelsen. Teamet har trefaldigats på mindre än tolv månader, vi har mångdubblat omsättningen, satt Min Doktor på den nationella kartan och blivit en av Sveriges största vårdcentraler. Vi har tagit steget från att vara en nischtjänst till att bli ett viktig vårdalternativ för många. Jag är otroligt stolt över det vi har åstadkommit tillsammans.
– Men rent krasst innebär det också att bolaget är något helt annat i dag än det var för ett år sedan. Det är en utmanande resa för alla att hänga med på, även för styrelsen. Lägg därtill en ganska komplex ägarbild så kanske en del av förklaringen finns där.
Styrelseordföranden har bland annat sagt att du saknade nödvändiga kvalifikationer för att leda ett tillväxtbolag i nästa fas. Ligger det något i det?
– Min Doktors framgångar hittills är inte resultatet av slumpen, utan har kommit av mod, tuffa prioriteringar och hårt arbete. Min Doktor bryter ny mark. Det vi har gjort har ingen gjort förut och det som ligger framför bolaget är också nytt för alla, vd såväl som medarbetare och styrelse. Exakt det som väntar Min Doktor har varken jag eller någon annan erfarenhet av, men jag har åtminstone levt i en stark tillväxtmiljö tidigare bland annat när vi byggde TAT. [TAT – The Astonishing Tribe är Malmöbolaget som köptes upp av mobiltillverkaren Blackberry för nära en miljard kronor, reds. anm.]
Ordföranden har också sagt att du saknat nödvändig internationell kompetens.
– Det här är första gången jag arbetat med ett bolag som INTE agerar på en internationell marknad, så jag har hela tiden haft ett globalt fokus. För mig har det handlat om att ge alla överallt tillgång till säker sjukvård på en global skala. Så det var absolut en besvikelse när jag insåg i måndags att jag inte kommer att få fortsätta leda det arbetet.
Men kan du se att det ligger något i kritiken som uttalats från styrelsens ordförande?
– Jag tror inte jag kan bemöta det mer, utan det får stå för honom och styrelsen. Jag känner mig trygg i mitt ledarskap och var absolut beredd att driva Min Doktor vidare från den här punkten. Resultaten som varit det här året får tala för sig själva. Min Doktors affärsmodell och struktur liknar ingenting annat. Digitalisering av vårdsektorn har bara börjat och Min Doktor ligger längst fram. Har man erfarenhet från mer mogna eller traditionella bolag så har jag respekt för att det kan bli utmanande att förstå och hitta samsyn kring vissa värderingsfrågor i den här fasen.
Vad innebär det? Vad var ni egentligen oeniga om som ledde till att du fick sparken?
– Det finns många sätt att bygga snabbväxande, framgångsrika bolag med globala ambitioner. Min bedömning av vilka prioriteringar som var viktigast just nu för långsiktig framgång var inte i linje med Christian W Janssons uppfattning. Vem som har rätt finns det inget objektivt svar på, men det är viktigt att ha samsyn med ägare och styrelsen kring hur man ska göra det. Det är helt avgörande för att det ska fungera. Det får man ju ändå konstatera – att vi inte riktigt var överens – eftersom jag fick sparken.
– Samtidigt måste man våga stå för det man tror på och någonstans blir det som mest prövat i motgång. Jag kommer att fortsätta göra det framåt också, men kommer att säkerställa vissa av de här grundläggande förutsättningarna på ett annat sätt.
Vad ska du göra nu?
– Just nu vet jag inte. För bara några dagar sedan var jag ute och träffade folk för att Min Doktor skulle växa och springa fortare, men nu ska jag inte göra det längre. Det kommer nog att ta ett litet tag innan jag helt startat om, men det är bara att resa sig och ta med sig lärdomarna till nästa uppdrag.
– Jag är inte bekymrad över att vara sysslolös, men det handlar om att hitta rätt saker. Jag förstår nu bättre hur viktigt det är att få tydliga förutsättningar att leda och att dela grundläggande värderingar med dem man arbetar för. Så det handlar både om vad jag vill göra – och med vem. Det blir ett spännande 2017!
Läs även:
Charlotta Tönsgård slutar som vd för Min Doktor
Charlotta Tönsgård flyttar ut vårdmötet på nätet
FOTNOT
I onsdags kväll skickade Min Doktor ut ett skriftligt uttalande från styrelseordföranden Christian W Jansson till media, apropå hans tidigare kommentarer i samband med att Charlotta Tönsgård fick sparken:
”Jag ber om ursäkt och beklagar mina olämpliga och olyckliga uttalanden om Charlotta Tönsgårds potential som företagsledare som jag gjort i samband med intervjuer i media.”
8till5 har varit i kontakt med Christian W Jansson för att få en kommentar till ursäkten och förtydligande av vilka skäl bolaget hade att avsätta Charlotta Tönsgård som vd, men han avböjer att ge fler kommentarer.
– Jag menar från djupet av mitt hjärta det jag säger i ursäkten och vill inte säga mer, säger han.
Fotnot: HD-Sydsvenskans vd Pontus Bodelsson är sedan 2014 styrelseledamot för Min doktor och har ägarintresse i företaget genom optioner.
Gå till toppen