Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Polisens agerande mot EU-migranter utanför Stadshuset omöjligt att överklaga

De väcktes på natten och polisens tog deras saker. Men agerandet mot de demonsterande EU-migranterna vid Stadshuset gick inte att överklaga till förvaltningsrätten.

I tio dagar protesterade hemlösa EU-migranter utanför Stadshuset i Malmö.Bild: Patrick Persson
I slutet av mars i år tvingades Kontrapunkt, efter beslut från miljöförvaltningen, stänga sitt natthärbärge. Kort därefter slutade även Johanneskyrkan hålla öppet på natten. Besluten innebar att många hemlösa EU-migranter inte längre hade tak över huvudet. Därför inleddes en protest utanför Stadshuset den 4 april.
Läs också Malmö stad tvingar Kontrapunkt att stänga härbärge
Efter ett par dagar demonsterande började polisen väcka de demonstranter som sov på platsen under natten. De beslagtog deras filtar och täcken samt banderoller som inte användes. Efter tio dagar avbröts protesten.
Läs också Ingen lösning i sikte för hemlösa EU-migranter
Centrum för sociala rättigheter kritiserade polisens agerande och ansåg att de trakasserade de protesterande och deras demonstrationsrätt kränktes.
De protesterande väcktes på natten och polisen tog deras madrasser och filtar.Bild: Patrick Persson
En av de protesterande överklagade polisens agerande till förvaltningsrätten. Nu har förvaltningsrätten avvisat överklagan. Anledningen är att det inte finns några beslut som går att överklaga.
Den klagande parten hänvisar till besluten om att upplösa manifestationen, att förbjuda saker på marken, att förbjuda sovande på platsen och att ta egendom i beslag.
Men enligt polisen har inget beslut tagits om att upplösa manifestationen eller att förbjuda saker på marken. I stället har polisen agerat mot individer som belamrat offentlig plats.
Att sova utomhus bryter mot det lokala campingförbudet.Bild: Patrick Persson
Samma resonemang förs när det gäller sovplatserna utomhus. Det är inget beslut som polisen tagit utan ett agerande mot individer som bryter mot den lokala ordningsstadgan om campingförbud.
De beslagtagna sakerna är enligt polisen tagna med hänvisning till regler i rättegångsbalken och är inte heller något beslut som kan överklagas.
Förvaltningsrätten håller med polisen. Inget av det som polisen gjort under manifestationen kan se som beslut som går att överklaga i förvaltningsrätten. Därför avvisas överklagan.
Läs de protesterandes insändare i Sydvsenskan, "Vi ber inte om hela er välfärd, bara om tak över huvudet, vatten och toalett."
Gå till toppen