Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Max Wiman: Stenson kan vara den bäste skåningen någonsin

Henrik Stenson vinner Skånebragden 2016 klart – trots den tuffaste konkurrensen någonsin.Bild: Peter Morrison
Henrik Stenson lyfter Skånebragden till en ny nivå. Trots tuffaste konkurrensen i Sydsvenskans utmärkelses historia, så var det liksom aldrig något snack i juryn.
Betänk att vi hade sex olympiska/paralympiska medaljörer att diskutera. Bara det ett facit som måste göra OS i Rio till det starkaste i modern skånsk idrottshistoria.
Av dessa så tog Peder Fredricson silver i ridsportens hoppning utan att riva ett hinder på hela spelen. Hade det varit VM, hade han tagit guldet. Nu nollställdes hopparna inför finalen, vilket räddade segrande britten Nick Skelton som haft rivning och tidsfel tidigare i tävlingen.
Mot Stenson var Fredricson därmed "chanslös" i juryns diskussion – och hade konkurrens bakifrån om en fiktiv andraplats.
Så det jag snarast vill diskutera är var Henrik Stenson ska placeras in i skånsk idrottshistoria, hur högt han ska på en sådan lista.
1998 fyllde Sydsvenskan 150 år och det blev både startskottet för Skånebragden och att en gång för alla utse århundradets skånske idrottare.
Simmaren Gunnar Larsson tog hem priset med toppar som tre EM-guld i Barcelona 1970, två OS-guld i München 1972 och ett VM-guld i Belgrad 1973. Han slog tre världsrekord och fick Bragdguldet redan 1970. Han röstades enhälligt fram av våra läsare och en högst kunnig jury.
När Henrik Stenson i år vann British Open så kan det jämföras med en tennisspelare som vinner Wimbledon. Om det nu behövs jämförelser, men ibland känns det som att man fortfarande måste förklara golfens storhet.
Dramat mot Phil Mickelson i British Open var väl förresten som den tyngsta tänkbara femsetsmatch i tennis. Där varje slag kändes avgörande, där teknisk briljans, kraft, teknik och psykisk total balans var ett måste under varje steg av den cirka fem timmar långa avslutningsrundan.
Som lite grädde på moset – nog låter engelskans ”icing on the cake” bättre? – tog han 2016 hem Europatouren totalt och hade en ny titelmatch i OS, där han dock fick se sig besegrad av engelsmannen Justin Rose.
Att jämföra mellan idrotter och epoker är alltid svårt, men i min värld utmanar han Gunnar Larsson där uppe om att vara bäst i Skåne genom tiderna.
För Stenson har i hela karriärens bagage en total PGA-titel och total Europatourseger tidigare också. Han har elva tävlingsvinster på Europatouren, fem i USA. Han har vunnit Jerringpriset och fått Svenska Dagbladets bragdguld. Han är rankad fyra i världen nu, har varit tvåa som bäst.
Det är nästan så allt detta ger övervikt för Barsebäcksgolfaren. Fast bara nästan. Gunnar Larssons två OS-guld väger nog trots allt tyngre - eller hur?
Gå till toppen