Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon firar jul med sjuttiomilafärd på cykel

I år har Linda Tufvesson tagit det lugnt med julmaten. Hon nöjer sig med en stor tallrik pasta med köttbullar. Skälet är att hon firar jul genom att cykla 70 mil från Bjärred till Falun. Väderprognoserna lovar kraftig medvind.

Linda Tufvesson är ingen vanlig cyklist. Hon är en 36-årig tvåbarnsmamma och cykelentusiast som gillar utmaningar.
Därför har hon gett sig tusan på att cykla nonstop från Skåne till Dalarna. Längs vägen tänker hon samla in tusentals kronor till Unicef och världens barn.
"Jag har ett par personer som gör mig sällskap längs delar av färden. Det ska bli trevligt", säger Linda Tufvesson inför juldagens sjuttiomilafärd på cykel från Skåne till Dalarna.
Planeringen har hela tiden gått ut på att avfärden sker från Bjärred klockan 04.00 på juldagsmorgonen.
– Jag vill testa var gränsen går, både fysiskt och psykiskt. Det kommer att krävas väldigt mycket pannben, har Linda Tufvesson sagt i en programförklaring inför sjuttiomilafärden.
Hon hoppas på plusgrader, medvind och bra väglag.
– Just nu ser det lovande ut med stark sydvästlig vind. Det blir inga stora regnmängder. Jag hoppas på plusgrader även i Falun. Det känns bra, säger hon inför avfärden.
Vad blir det värsta?
– Mörkret. Jag räknar med att 16 av 36–40 timmars cykling sker i mörker. När jag cyklar i dagsljus blir man inte trött på samma vis. Jag har med mig två baklyktor och tre framlyktor för att vara säker på att hela tiden synas.
Vad blir det bästa med färden?
– Det blir att komma fram, att klara utmaningen och att belönas med pizza i Falun av min pojkvän. Och jag hoppas att få in bra med pengar till Unicef. Det har redan kommit in 10 500 kronor.
På vilket sätt tänker du på din säkerhet?
– Varje timme lägger jag upp på Instagram var jag befinner mig. Jag kör bara längs mindre vägar på asfalt. Jag kör via Markaryd, Jönköping, Hjo, Askersund, Lindesberg och Smedjebacken. Jag har extra slang och pump med mig så att jag kan hantera en punktering.
Hur hanterar du ensamheten?
– Ett par personer göra mig sällskap tre-fyra mil i taget. Jag har en kompis som ansluter i Ljungbyhed, en annan i Hjo. Det är alltid kul att kunna prata lite längs vägen.
Linda Tufvesson är till vardags prefekt vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp. Hon har förberett sig inför nonstopcyklingen till Falun genom otaliga träningspass i de skånska skogarna.
Gå till toppen