Aktuella frågor

Debattinlägg: "Mardrömmen fortsätter, den politiska kartan visar sig vara alltmer odemokratisk."

År 2016 har varit ett fruktansvärt år. Jag ska inte sticka under stol med att jag av och till har varit besviken på min egen regering, skriver Anna Hedh (S), EU-parlamentariker.

År 2015 slutade med terrorattentat i Paris. 2016 fortsatte med attacker i Bryssel, på flygplatsen och i tunnelbanan. Det satte djupa spår hos mig. Det som hände hade lika gärna kunnat drabba mig eller någon kollega, skriver Anna Hedh (S) europaparlamentariker sedan 2004.Bild: Geert Vanden Wijngaert
År 2016 är knappast ett år som jag vill komma ihåg. Jag har tidigare uttryckt mig respektlöst och kallat det för ”ett riktigt skitår”, men jag tänker inte låta det trycka ner mig. Det kommer ju ett nytt år, och ett nytt, och ett nytt ...
2016 har rent politiskt varit väldigt jobbigt och tungt. Den pågående flyktingkatastrofen har förföljt oss alla hela året. Världen står inför en av de största humanitära kriserna någonsin och den rika delen av jordens befolkning står mest och tittar på med armarna i kors. Det är en skam utan like och jag vet inte hur det ska kunna vändas. Jag skäms, är frustrerad och förbannad på de länder i EU som inte tar sitt ansvar. Det sker trots att EU har en lagstiftning som säger att medlemsländerna ska ha en solidarisk flyktingpolitik.
Rapporter om barn på flykt som drunknat i Medelhavet och nya bombningar i Syrien bara fortsätter. Sverige har tagit ett stort ansvar för att hjälpa framför allt de drabbade i Syrien och Irak, men det krävs så mycket, mycket mera. Jag ska inte sticka under stol med att jag av och till har varit besviken på min egen regering. Jag förstår varför Sverige har varit tvunget att agera på det sätt som skett. Men det europeiska mästerskapet i skärpta flyktinglagar måste få ett slut.
Jag kommer att följa arbetet kring asylmottagande i medlemsländerna noggrant i Europaparlamentet och jaga på för en solidarisk flyktingpolitik i hela EU.
År 2016 har varit ett fruktansvärt år, även inom EU:s medlemsländer. Regeringarna i Ungern, Slovakien och Polen har medvetet jobbat emot allt vad dessa länders regeringar sade att de skulle respektera när de anslöt sig till unionen – rättigheter för de egna medborgarna när det gäller pressfrihet, yttrandefrihet och kvinnors rättigheter. Det handlar alltså om universella rättigheter som regeringarna i dessa länder nu visat att de inte respekterar. Att utvecklingen går åt fel håll på dessa områden är oacceptabelt. Och att medlemsländer i EU bryter mot dessa rättigheter måste få konsekvenser.
I slutänden handlar det om vilken sorts union EU ska vara. Man kan inte bara plocka russinen ur kakan och låta bli det man inte tycker om.
År 2015 slutade med terrorattentat i Paris. 2016 fortsatte med attacker i Bryssel, på flygplatsen och i tunnelbanan. Det satte djupa spår hos mig, hos mina kollegor men också hos min familj. Det som hände hade lika gärna kunnat drabba mig eller någon kollega.
Explosionen i tunnelbanan skedde några hundra meter från EU-parlamentet där jag befann mig. Från fönsterna på fjortonde våningen såg vi räddningsfordonen på väg mot stationen i Maelbeek och på Bryssels flygplats är vi Europaparlamentariker varje vecka.
Men aldrig att terroristerna ska få vinna. De måste bekämpas med alla medel. Terrorism är en gränsöverskridande fråga. Det krävs samarbete för att skydda medborgarna i hela EU och även resten av världen.
Lagom till midsommar var det dags igen för nästa dråpslag. Storbritannien hade en folkomröstning om att lämna eller stanna i den europeiska unionen. Till min och många andras stora förvåning valde britterna att lämna. Det var en chock. Brexit var något som vi i den socialdemokratiska gruppen aldrig trodde skulle hända. Den första tiden efteråt var turbulent. Det kändes som om arbetet i EU-parlamentet lamslogs. Vad skulle hända nu? Hur skulle vi gå vidare? Stämningen blev nästan otäck. Brittiska ledamöter och tjänstemän blev nästintill utfrysta och uteslutna från vissa möten. Turerna under hösten har varit många och vad som ska hända är oklart. Brexit eller inte – nu måste vi EU-parlamentariker se till att utgången blir så bra som möjligt för alla parter.
Den 8 november kom nästa kalldusch. Det som få trodde var möjligt, inte jag heller, skedde. Donald Trump valdes till USA:s nästa president.
Mardrömmen fortsätter,den politiska kartan visar sig vara alltmer odemokratisk. Högerextrema strömningar tar fart också i Europa.
Jag känner mig alltmer orolig ocholustig. Nu mer än någonsin måste vi alla visa att vi är människor och inte hjärtlösa varelser som bara tänker på oss själva. Uppåt och framåt, säger jag.
Nu måste vi kämpa för vår och våra barns framtid och se till att vi får en migrationspolitik som är värd namnet, terroristbekämpning som fungerar, medlemsländer i EU som respekterar sina medborgare och mänskliga rättigheter, att brexit blir så bra som det går och att Trumps utfästelser under valrörelsen inte blir verklighet.

Anna Hedh

Anna Hedh (S) är europaparlamentariker sedan 2004.
Läs mer:Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen