Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Keramikern som har kristallkronor i alla rum

Välkomnande entré. Antikt spelbord, venetiansk spegel, takkkrona luffararbete, ljusstake av Ann-Katrin Braf, lampa Tolomeo, kruka EvaTenje, bordslampa Costanza från Luceplan.Bild: Sofia Qvarnström
Med intuitiv känsla för inredning gav Eva 30-talshuset en ny skepnad och i källaren inredde hon en keramikverkstad för sin mer än 40-åriga passion.
En samling begravningsurnor och minnesornament i olika stadier av färdigställande, Eva Tenjes eget arbete.Bild: Sofia Qvarnström
Eva Tenje har sina rötter och numera även sin keramikverkstad i Kristianstad. Sedan åtta år tillbaka bor hon i ett 30-talshus som hon renoverade från grunden innan hon flyttade in.
Att inreda är lika självklart för Eva Tenje som det kan vara svårt för andra. Hon säger att hennes inredning är intuitiv och att den sitter i ryggmärgen sen barnsben. Under årens lopp har hon arbetat med sin kreativitet som grund, i olika former. Bland annat som inredare, stylist, konst- och antikhandlare samt keramiker.
Bild: Sofia Qvarnström
Hon vill omge sig med saker som har en själ, gärna handgjorda, och blommor.
– Blommor är den billigaste formen av glädje man kan köpa, konstaterar Eva.
I matsalen står en antik spegel med tillhörande blomkruka. Bredvid en väderbiten pall med lampa av Ann-Katrin Braf.
Vardagsrum fyllt med klassiker: fåtöljer PK22 och bord PK61 från Fritz Hansen, matta från Kateha, på väggarna konst av Lennart Aschenbrenner, soffkuddar Afroart, på bordet skulptur av Alexius Huber, golv- och bordslampaCostanza från Luceplan.Bild: SOFIA QVARNSTRÖM
Inredningenär eklektisk och stilsäker. En blandning av designklassiker, auktionsfynd och bra konst dominerar. Mycket av hennes möbler och inredning har följt henne i många år . Eva tycker att mycket av dagens inredning känns steril och livlös. Hennes egna favoritobjekt i hemmet är en torso av stålnät som dottern Anna, som är utbildad på Beckmans designskola, tillverkat.
Matsalen har möblerats med en harmonisk balans. Golvet har målats vitt och på det står ett rustikt bockbord, Sjuan-stolar och i taketen pampig antik takkrona.Bild: Sofia Qvarnström
Eva har alltid arbetat kreativt och drev Inredningsgalleriet i Kristianstad i över tio år. Dessutom har hon arbetat med att renovera ochsälja bostäder innan det blev en trend. Under fyrtio år har hon arbetat med keramik, som hon nu ägnar sig åt på heltid. Men hon är tveksam till att kalla sig keramiker. Som autodidakt har hon själv lärt sig hur hon ska bearbeta leran och utvecklat sitt eget formspråk. Hennes alster har gått från att tidigare vara sparsmakade och minimalistiska för att mer och mer bli verk somfullkomligt sjuder av liv, dekorerade av rocailler, fåglar och blommor, inspireradeav rokoko och barock.
Modet dikterar öppna planlösningar men för Eva var det aldrig aktuellt att riva väggar när hon började renovera.
– Jag tycker att det är skönt att känna sig omsluten av rummen och upptäcka något runt hörnet när man går runt, förklarar Eva.
Det ljusa vardagsrummet som är tillbyggt rymmer bekväma möbler. Fåtölj klädd med Josef Frank-tyg, soffbord Josef Frank, golvlampa Arcoav Castiglione för FLOS, tavlor av Håkan Berg. Bokskåp köpt på auktion och vaserna ovanpå är av Steen Kepp.Bild: Sofia Qvarnström
Istället byggde hon till husets baksida med ett stort rum som nås via några trappsteg i anslutning till det som idag är matsal. Här har tv:n fått en diskret placering i rummet som inretts med en blandning av Josef Frank, Ikea och kuddar med etniska mönster. Glasdörrar till den anslutande terrassen och de många fönsterpartierna kontrasterar fint mot det mer än 80-åriga huset vilket gör att det känns luftigt och modernt.
I källaren är husets hjärta och det är här Eva har sin keramikverkstad där hon också håller kurser.
När vi går runt i huset slås vi av att det faktiskt hänger antika kristallkronor i all rum.
Köket med handmålat golv, antikt slagbord och Sjuan-stolar. På väggarna bilder från Den svenska floran. På bordet och i fönstren Eva segentillverkade keramik.
– Somliga fungerar, somliga inte berättar Eva, och säger att hon tänder dem sällan eftersom hon avskyr takbelysning, men tycker lamporna i sig är vackra.
Följ Himma på Instagram!
Gå till toppen