Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Löfven vill inte se EU krackelera

2017 kan bli ett politiskt stormigt år som skakar om hela EU och även slår mot Sverige. – Vi behöver ett EU som kan leverera, ett EU som krackelerar vore direkt dåligt för oss, säger statsminister Stefan Löfven (S)

Statsminister Stefan Löfven (S) oroar sig inför 2017 för vad som skulle kunna hända i det franska presidentvalet i april och maj..Bild: Claudio Bresciani/TT
Han syftar bland annat på vad som skulle hända om högerpopulistiska Nationella Frontens Marine Le Pen vinner franska presidentvalet i maj.
– Jag tror inte att det blir så, men ingenting kan garanteras. Vi har sett andra valrörelser där resultatet har förvånat, säger Löfven i en TT-intervju.
Marine Le Pen är negativ till EU. Hon har lovat att fransmännen ska få folkomrösta om unionen.
– Hennes parti står inte upp för EU-samarbetet och det är precis det vi inte behöver, säger statsministern.
I vår har även Nederländerna val, till parlamentet. Där ser en annan populist, Geert Wilders, ut att kunna nå stora framgångar. Och i tyska valet till hösten finns Alternative für Deutschland (AFD), nu på väg uppåt.
Löfven vill inte spekulera i valresultat, men varnar för ökande högerpopulism i Europa. EU-ledarna planerar att under början av 2017 hålla två toppmöten för att lägga upp en strategi för hur populismen ska mötas, inte minst efter britternas omröstning för Brexit – att lämna EU.
En händelse som kan få stor betydelse för Sverige och Europa är att Donald Trump tillträder som USA:s president. Hans uttalanden om handels- och säkerhetspolitik har skapat oro och osäkerhet.
På de två områdena hoppas Löfven på tydliga besked.
– Sverige är ett väldigt handelsberoende land, 50 procent av vår BNP är export. Det är gigantiskt viktigt för Sverige och vi vill inte ha en utveckling där handeln begränsas.
Statsministern vill också ha besked om Trumps syn på Ryssland. Det finns en oro i Europa för att hans regering ska ha en mjukare syn på ryska aggressioner och annekteringen av Krim.
– För oss som litet land är det oerhört viktigt att vi står upp för internationell lag. Det vill vi höra från alla sidor, också från den amerikanska.
Löfven beskriver det telefonsamtal han hade med den blivande presidenten i november som "positivt" och tycker att det var lätt att prata med Trump.
– USA är ett viktigt land och vi kommer att anstränga oss för att den relationen ska utvecklas.
Trump ifrågasätter klimatförändringar och Parisavtalet. Han har nominerat uttalade klimatskeptiker till tunga poster, bland dem oljebossen Rex Tillerson som utrikesminister.
– Å andra sidan har Trump sagt att han vill ha en öppen attityd till Parisavtalet, det är viktigt och det var vad jag ville bekräfta i telefonsamtalet. Det är viktigt att vi håller i avtalet, säger Löfven.
Svenska diplomater och ministrar kommer att befinna sig i den världspolitiska hetluften mer än vanligt 2017 eftersom Sverige tar plats i FN:s säkerhetsråd. Det kräver bra relationer även med presidenter som Rysslands Vladimir Putin och Kinas Xi Jinping.
– Vi kommer att bygga broar till de fem permanenta medlemmarna. Och vi vill driva våra teman: Jämställdhet, att bli bättre på att förebygga konflikter och på fredsbevarande insatser.
Det gäller också att ha bra kontakt med regeringar i det konfliktfyllda Mellanöstern. Löfven var förra året i Saudiarabien, Irak och Jordanien. Han ska besöka Iran, men vill i övrigt inte avslöja sina resplaner.
I år har Stefan Löfven tillbringat mycket tid i regeringsplanet, ofta på resa till möten kopplade till platsen i säkerhetsrådet. Löfven bedömer att han träffat "säkert över hundra" stats- och regeringschefer under sin tid i politiken och som facklig ledare. Han tror att han har blivit bra på att möta andra ledare,
– Vi vill ju främja Sverige, främja fred eller vad nu uppgiften är, men det ska också finnas en personlig touch i ett sådant möte, för det är på det sättet man bygger kontakter bäst och man kan ha roligt också.
Tre högerpolitiker är de han nämner först i raden av dem han anser sig ha bäst relationer med – Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Finlands premiärminister Juha Sipilä och president Sauli Niinistö.
– Vi har för avsikt att ha bra relation framöver, USA är ett viktigt land och vi kommer att anstränga oss för att den relationen ska utvecklas.
Statsminister Stefan Löfven om den USA under den tillträdande presidenten Donald Trump.

Fakta: Internationella politiska händelser 2017

Sverige tar plats i FN:s säkerhetsråd för två år framåt.
17-20 januari Näringslivstoppar och världsledare minglar på World Economic Forum i Davos
20 januari Donald Trump tillträder som USA:s president
3 februari EU-ledarna planerar hålla EU-toppmöte på Malta
9 mars EU-toppmöte i Bryssel
15 mars Val i Nederländerna
24-25 mars EU-ledarna planerar hålla toppmöte i Rom och fira Romfördraget
Slutet av mars Storbritannien väntas lämna in sin ansökan om utträde ur EU
23 april Första omgången i franska presidentvalet
7 maj Andra omgången i franska presidentvalet
11 juni Parlamentsval i Frankrike, första omgången
18 juni Parlamentsval i Frankrike, andra omgången
22 juni EU-toppmöte i Bryssel
7-8 juli G20 möte i Hamburg
11 september Stortingsval i Norge
Slutet av september Förbundsdagsval i Tyskland
Oktober EU-toppmöte i Bryssel
November Socialt toppmöte i Sverige
December EU-toppmöte i Bryssel
Gå till toppen