Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Stormen Urd blev lugnare än befarat – men slog rekord i vindkraft

Skåne kom lindrigt undan stormen Urd. 1 157 strömlösa hushåll och ett 50-tal ärenden hos polisen blev resultatet av vindens härjningar.

Strandvägen i Helsingborg och Norra hamnen drabbades av stora vattenhöjningar när Urd drog in över landet.Bild: Sven-Erik Svensson
Stormen Urd uppmätte bara orkanstyrka på en enda av SMHI:s väderstationer – Väderöarna i Bohuslän, och då redan vid 19-tiden på måndagskvällen. Vinden blåste 33,8 meter per sekund i vindbyarna.
Läs mer: Bildextra: Läsarnas bilder från stormen Urd
I Skåne blev stormen rätt så mycket lugnare än befarat och för Malmö och Helsingborgs del nådde stormen inte ens upp till just stormstyrka. Gränsen för storm går vid 25 meter per sekund, och i Malmö blåste det som mest 23,9 meter per sekund i vindbyarna. Detta var vid 23-tiden. I Helsingborg nådde stormen sin topp redan klockan 22, med hastigheter i vindbyarna på 23,2 meter per sekund.
– Det blåste mycket i kustbandet, men in över landet blev det inte så blåsigt som man först trodde, säger Sandra Andersson, meteorolog vid SMHI.
Klockan 06.05 på tisdagsmorgonen sänkte SMHI sin varning till klass 1, vilket fortfarande innebar väderutveckling med vissa risker för allmänheten. Vid samma tidpunkt rapporterade Eon att 1 157 skånska kunder hade drabbats av strömavbrott, de allra flesta i östra Skåne.
Öresundsbron öppnade för trafik klockan 02.40, men vindkänsliga fordon rekommenderades att inte köra över bron. Tågtrafiken på avstängda sträckor återupptogs klockan 15, i linje med Trafikverkets prognos.
Strax efter klockan 09.00 tog SMHI bort samtliga landvarningar i Skåne.
Fredrik Bratt på polisens ledningscentral summerar stormnatten och tisdagsmorgonen i Skåne så här:
– Jag räknade precis ihop det till 52 ärenden som kan länkas ihop till stormen. Men det handlar inte om några allvarligare saker, inga personskador eller så.
Kan du ge något exempel på vad det kan handla om?
– Några nedfallna träd, någon mindre båt som har rört på sig. Inga större händelser som så att säga har haft någon inverkan på samhället.
En positiv effekt av stormen var att svensk vindkraft slog nytt rekord: Enligt elbolaget Bixia producerade svenska vindkraftverk närmare 5,7 miljoner kWh under en enskild timme då stormen pågick. Det var 0,5 miljoner mer än det tidigare rekordet, och motsvarar ungefär vad sex kärnkraftverk producerar under samma tid.
En "vanlig" timme producerar Sveriges vindkraft mindre än hälften så mycket – någonstans mellan 2,0 och 2,4 miljoner kWh.
– En av anledningarna till att man slog rekord är förstås att vi hela tiden bygger ut vindkraften i Sverige. Men den här stormen var också optimal för vindkraftproduktion. Vindkraftverken stänger av sig själva när det blåser någonstans mellan 20 och 25 meter i sekunden. Stormen höll sig precis under det i långa perioder, så det var optimalt, säger Anders Engqvist, analyschef på Bixia.
Sverige berördes inte av det allra kraftigaste vindbandet under Urd, utan det blåste betydligt mer längre västerut. I Skottland rapporterade exempelvis den mycket vindutsatta bergsstationen Cairngorm ( 1 237 meter över havet) en medelvind på 44,2 meter per sekund under juldagen och en byvind på hela 66,4 meter per sekund, det vill säga dubbel orkanstyrka.
Läs mer: Enkla kollarna som gör dig redo när stormen kommer
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: Stormen Urd
Gå till toppen