Lund

Islamkritisk lärare får rätt – skulle inte ha stängts av

Justitiekanslern riktar kritik mot Lunds kommun som stängde av en lärare efter kritiska Twitterkommentarer om asylsökande och islam.

Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Enligt JK har kommunen straffat läraren som bara använt sig av sin grundlagsskyddade yttrandefrihet.
Det var i december förra året som en grupp elever sökte upp rektorn på en skola i Lund eftersom de var upprörda över vad läraren skrivit på Twitter. Han hade bland annat skrivit att "islam är farligt" och att asylsökande med oklara brottsregister borde låsas in.
Skolledningen beslutade att stänga av läraren samma dag och han befriades från arbete under de två veckor som återstod av vikariatet.
Enligt rektorn var flera av lärarens inlägg på Twitter inte förenliga med den värdegrund som svensk skola vilar på.
Men läraren är kritisk till skolans agerande och skriver på en blogg att ”en bra rektor skulle tagit mig i försvar mot eventuella elever som hävdar att mina tweets har en värdegrund strider mot den svenska skolans”. Läraren hänvisar till yttrandefriheten och menar istället att det är de klagande som har en värdegrund som strider mot den svenska skolans.
Kommunen åberopar skollagen och att lärare har en särskild förtroendeställning: ”En personlig uppfattning får inte färga av sig och påverka den objektiva ställning som en lärare i skolan måste ha." Eftersom Twitter är offentligt, kan alla elever och vårdnadshavare ta del av lärarens åsikter, påpekar kommunen.
Men JK underkänner kommunens resonemang: ”En offentlig arbetsgivare kan inte kräva av sina anställda att de utanför tjänsten avhåller sig från att ge uttryck för en viss typ av värderingar. Det gäller även när dessa avviker från det som arbetsgivaren står för.”
Lunds kommun anklagar inte läraren för att ha åsidosatt skolans värdegrund i sin yrkesutövning. Det framgår inte att läraren på något sätt skulle ha misskött sitt jobb.
JK menar att Lunds kommun verkar tro att lärare att i privata sammanhang inte får ge uttryck för åsikter som inte är förenliga med skolans värdegrund. Något sådant förbud finns inte och därför har kommunen gjort fel. Läraren har enbart utnyttjat sin grundlagsskyddade yttrandefrihet.
Det finns under mellandagarna ingen på plats i Lunds kommun som kan kommentera fallet och vad det kan få för konsekvenser för kommunen.
Även i år har läraren stängts av från en skola, denna gång i en annan kommun. Också i det fallet hänvisar skolan till olämpligt twittrande. Läraren skrev att ”Islam inte är vilken religion som helst utan en rasistisk hatideologi som uppviglar till folkmord”.
Läraren ska vända sig till JK igen.
– Jag har inga olagliga åsikter, i så fall skulle det polisanmälas, säger läraren.
Läs alla artiklar om: Islamkritisk lärare fick rätt av JK
Gå till toppen