Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rasistisk näthatare dömd - förolämpade åklagare

En 37-årig man från Vellinge döms för att ha skrivit hatiska och rasistiska meddelanden till en åklagare via Facebook. Detta efter att hon intervjuats i tv-programmet Kalla fakta.

Efter att kvinnan intervjuats i tv skrev mannen hatiska kommentarer på sociala medier.Bild: David Magnusson / SvD / TT
Den 37-årige mannen från Vellinge kommun döms av Malmö tingsrätt för grov förolämpning till 60 dagsböter.
Det var efter att han sett ett program i tv oktober 2015, där åklagaren uttalade sig, som han tog kontakt med henne på internet.
På åklagarens Facebooksida skrev han ”Hur fan kan en jävla blatte som du sitta och besluta över liv och död. Ut från landet ditt kräk.”
Åklagaren har i förhör berättat att hon tyckte det meddelandet var både obehagligt och förnedrande. Hon blev mer påverkad än vad hon trodde att hon skulle bli.
37-åringen har medgett att meddelandet kommer från hans Facebookkonto. Men under rättegången har han bestämt förnekat att han sänt det.
Däremot har han tidigare, en knapp månad efter händelsen, erkänt att han skickat meddelandet till åklagaren och att han sett tv-programmet. Hans erkännande tillsammans med att det faktiskt var hans profil som användes gör att tingsrätten anser det bevisat att 37-åringen skrev meddelandet.
Att kalla någon för ”jävla blatte” och ”kräk” är straffbart. 37-åringen har också velat kränka åklagaren på grund av hennes etniska ursprung. Mannen ska därför dömas för grov förolämpning.
Utöver dagsböterna ska 37-åringen också betala ett skadestånd till åklagaren på 5000 kronor.
Gå till toppen